Morze herbaty, warsztat chińskiej sztuki herbaty

Herbata chińska ma 5000 lat i rozwija się wraz z całą kulturą na różnych poziomach. Jest prosta, zwykła, codzienna, i jest też sztuką – głębokim, indywidualnym przeżyciem. Chińczycy rozróżniają he cha – picie herbaty i pin cha – jej kosztowanie.

„Pijemy” herbatę chcąc zaspokoić pragnienie lub skorzystać z jej zdrowotnych właściwości. „Kosztowanie” herbaty jest czymś więcej: to poznawanie jej we wszystkich przemianach – podziwianie suchych listków, koloru, smaku i aromatu naparu, a na zakończenie – wyparzonych, wilgotnych liści.
Jedna czarka to morze radości. Legendy i historie. Radość picia i kosztowania. Porządek i spokój parzenia. Niepowtarzalność każdego spotkania.

Wszystkich, którzy chcieliby doświadczyć „kosztowania”, a nie tylko „picia” herbaty, zapraszamy na trzygodzinny warsztat chińskiej sztuki herbaty, odbywający się w gronie sześciu osób – 5 uczestników i prowadzącej.

Poznamy trzy gatunki najwyższej jakości herbat chińskich i tajwańskich, reprezentujące trzy najciekawsze z tak zwanych „Sześciu Wielkich Rodzajów”:
    herbaty zielone – najstarsze i najpopularniejsze w Chinach, delikatne i świeże, bogate w witaminę C i antyoksydanty,
    herbaty turkusowe – zwane też wulongami, częściowo fermentowane, najpopularniejsze w Chinach południowo-wschodnich,
    herbatę Pu’er – wyjątkową herbatę „postfermentowaną”, do niedawna zaliczaną przez Chińczyków do herbat czarnych (w Polsce do czerwonych), obniżającą ciśnienie i korzystnie wpływającą na przemianę materii.

Uczestnicy poznają również zarys historii herbaty chińskiej i sposób jej klasyfikacji oraz chińskie naczynia herbaciane. Nauczą się parzyć i kosztować wybrane herbaty metodą gongfu cha – „herbaty pracochłonnej”, pochodzącą z południowo-wschodnich Chin.
W ramach warsztatów zapewniamy naczynia, materiały dydaktyczne oraz najwyższej jakości herbatę z Chin i Tajwanu.

Na zakończenie uczestnicy otrzymają dyplomy uczestnictwa w warsztatach.

Aby pełniej uczestniczyć w warsztacie, prosimy o przestrzeganie kilku zasad:
    nie nosimy biżuterii na rękach, a także zegarków, długich naszyjników i kolczyków,
    długie włosy powinny być upięte,
    nie używamy perfum,
    strój nie powinien przeszkadzać przy parzeniu herbaty, dlatego nie nosimy np. ubrań z długimi, szerokimi rękawami.

Termin:

19 lutego 2011, godzina 10.00 – 13.00

Szczegółowe informacje:  http://www.alcha.pl/?page_id=296


Opublikuj na:

data wydruku: poniedziałek, 13 lipca 2020 roku 21:02:32
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=158&event_ID=890