Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Flaczki z boczniaków

  • ¶roda, 9 listopada 2016
  • autor: Beata Zatońska
Boczniaki po angielsku nazywaj± się oyster mushrooms, czyli ostrygowe grzyby. W naturze rosn± na pniach drzew li¶ciastych. Teraz wła¶nie jest pora zbiorów. Te dzikie maj± podobno delikatny aromat, którego nie poczujemy w±chaj±c boczniaki wyhodowane sztucznie, choć one także maj± subtelny grzybowy zapach.  
 
Kiedy szukałam o nich informacji, dowiedziałam się, że boczniaki nie zawsze s± pastelowo beżowe – można spotkać różowe, niebieskie, żółte i szare. Dania z kolorowych boczniaków na pewno ¶wietnie prezentuj± się na talerzu, zwłaszcza w sałatkach.
 
Na boczniaki warto zwrócić uwagę, bo to bardzo dobre dla naszego zdrowia grzyby. Maj± dużo białka, witaminy z grupy B – B2 i B6, kwas foliowy, dużo soli mineralnych i mikroelementów, m.in. fosfor, potas, magnez i cynk. Stwierdzono w nich także obecno¶ć betaglukanu, który obniża zły cholesterol, równoważy poziom glukozy i zapobiega nowotworom układu pokarmowego. Przy tym wszystkim boczniaki s± niskokaloryczne.
 
 
Składniki potrzebne do przygotowania flaczków z boczniaków (fot. Beata Zatońska)
 
Boczniaki płuczemy szybko. Trzeba uważać, żeby nie nasi±kły wod±. Potem delikatnie osuszamy je papierowym ręcznikiem.
 
Dlaczego flaczki z boczniaków? Bo to pyszna, rozgrzewaj±ca w zimne dni zupa. A pokrojone w paseczki boczniaki przypominaj± cielęce flaczki.
 
Do przygotowania zupy potrzebujemy: pół kilograma boczniaków, dwie szalotki, z±bek czosnku, kawałek pora (biała czę¶ć), ¶redni± marchewkę, dwie łodygi selera naciowego, ¶redni korzeń pietruszki, łyżkę majeranku, pół łyżeczki wędzonej papryki, pięć łyżek oleju rzepakowego, sos sojowy, pół łyżeczki startej na ¶wieżo gałki muszkatołowej, dwa li¶cie laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, 1,5 litra wody.
 
Siekamy cebulę, czosnek, pora i seler naciowy. Pietruszkę i marchewkę ¶cieramy na tarce o grubszych oczkach. Oczyszczamy i kroimy w paseczki boczniaki.
 
Flaczki z boczniaków (fot. Beata Zatońska)
 
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, czosnek i pora. Gdy się zeszkl±, wrzucamy seler, pietruszkę i marchewkę. Dusimy przez ok. 10 minut. Potem wrzucamy boczniaki i dodajemy przyprawy i dusimy przez 10, 15 minut. Dolewamy wodę – uwaga, zupa powinna być gęsta. Gotujemy przez chwilę. Będzie ¶wietnie, je¶li uda nam się przygotować zupę na 2 godziny przed podaniem. Gdy trochę postoi, smak będzie bardziej intensywny.
Smacznego!
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Dzieciaki na maty! Czyli dlaczego karnet na jogę jest lepszy dla Twojego dziecka niż nowy smartphone?

Czy Twojemu dziecku oprócz dodatkowych lekcji angielskiego, tenisa i nauki gry na skrzypcach potrzebna jest również joga? Po przeczytaniu tego tekstu może się okazać, że zadasz sobie odwrotne pytanie – czy Twojemu dziecku naprawdę potrzebne s± wszystkie dodatkowe aktywno¶ci... oprócz lekcji j...

Joga za kratami - oddech wolno¶ci

Joga jest nasz± wolno¶ci± – te słowa, wymawiane w wielu językach, powtarzaj± więĽniowie, którzy uczestnicz± w zajęciach jogi prowadzonych przez wolontariuszy na całym ¶wiecie. ...

Ferie zimowe z jog± w górach - Nowo¶ci na wyjazdach www.morgulec.com

Zapraszamy do zapoznania się ofert± wyjazdów zimowych, które przygotowali¶my na okres ferii szkolnych w styczniu i lutym 2017 w Piwnicznej Zdrój. W tym sezonie proponujemy Nowo¶ci - zajęcia gimnastyki korekcyjnej z elementami jogi oraz warsztat pracy z głosem....

Jogowe przygotowanie do wyj¶cia na stok

U progu sezonu narciarskiego przypominamy jakie korzy¶ci przynosi praktyka jogi dla narciarzy. ...

PRODUKT TYGODNIA: mata do jogi MANDUKA Travel Midnight

Wyjazd zimowy z jog±? Oczywi¶cie. Co jednak zrobić, gdy jogin nie wyobraża sobie ćwiczeń na pożyczonej macie? W takiej sytuacji idealnie sprawdzi się oryginalna mata MANDUKA Travel Midnight....

PRZEPIS TYGODNIA - Krzepi±ce Kitchari

Kitchari jest tradycyjnym daniem odtruwaj±cym. Jest rozgrzewaj±ce, pożywne i lekkostrawne – idealne jako zimowe ¶niadanie lub lunch....

ZIMOWE WARZYWA W GLAZURZE MIODOWO-CYTRYNOWEJ

Klasyczne poł±czenie miodu i cytryny daje tym naturalnie słodkim warzywom korzeniowym nieco kwa¶ny smak, a dodatek kopru wspomaga trawienie....

Medytacja - sztuka uwalniania się od my¶li

Zanim zaczniemy omawiać metody medytacji, na pocz±tek zastanówmy się czym medytacja jest w swej istocie. Dla niektórych bowiem medytacja może brzmieć tajemniczo i mało konkretnie oraz kojarzyć się z jakimi¶ dziwnymi wizjami....

Mindfulness - B±dĽ w kontakcie ze sob±

Mindfulness, czyli trening uważno¶ci, to praktyka odnosz±ca się do ciała, emocji i my¶li, a zarazem pewne podej¶cie, którego nie da się oddzielić od życia codziennego. Okre¶lenie wywodzi się od angielskiego przymiotnika mindful czyli uważaj±cy, troskliwy, dbały, pamiętaj±cy. Minfulness to stanu umys...

5 pozycji jogi, które sprawdz± się podczas gdy czekasz......

Zebrałam 5 ćwiczeń, które s± osi±galne wła¶ciwie dla każdego, oraz które mog± być wykonane podczas siedzenia na krze¶le. Skupiaj± się one na obszarach, którym zazwyczaj nie po¶więcamy tyle uwagi ile potrzebuj± i pomagaj± zwalczać codzienne przeci±żenia. ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Styczeń 2017
Następne
PW¦CPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji