Caponata palermitańska
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Caponata palermitańska

  • czwartek, 17 paďż˝dziernika 2019
  • autor: Beata Zatońska
Kilka składników, trochę pracy i niezrównany smak. Caponata to danie, którego podstaw± s± bakłażany. Najlepiej, gdyby były z sycylijskiego bazaru, ale te z polskiego sklepu też nadaj± się znakomicie.
Na pocz±tek słów kilka o bakłażanach. Nie s± warzywami, ale… owocami. Podobno pochodz± z Indii, jadano je tam już kilka wieków przed nasz± er±. S± rozpowszechnione w kuchni ¶ródziemnomorskiej, azjatyckiej i afrykańskiej. Uchodz± za afrodyzjak. U nas można kupić wła¶ciwie tylko bakłażany o ciemnej, fioletowej barwie, w kształcie gruszki. A na ¶wiecie? S± okr±głe, jajowate, różowe, białe, pstrokate, a nawet czerwone – wygadaj± jak pomidory. Maj± dużo potasu, wapnia i magnezu, gar¶ć witamin, zawieraj± też antocyjany, maj± wła¶ciwo¶ci przeciwutleniaj±ce. Same w sobie s± też niskokaloryczne.
Wracamy do sycylijskiej caponaty z okolic Palermo. Przepisu jednego, kanonicznego nie ma, różni± się szczegółami. Od XVIII wieku mniej więcej caponata zrobiła zawrotn± karierę na Półwyspie Apenińskim; ludzie zaczęli się przemieszczać w poszukiwaniu pracy, a tam, dok±d rzucił ich los, gotowali swoje potrawy. A ponieważ były pyszne, wiadomo, inni też chcieli je je¶ć.
Caponata jest najlepsza, gdy trochę sobie w spokoju postoi, trzeba j± wiec zrobić dzień wcze¶niej.
Dla dwóch osób potrzebujemy:
  • 2 bakłażany
  • ¶redni± cebulę
  • gar¶ć kaparów
  • gar¶ć zielonych oliwek bez pestek
  • dwie łodygi selera naciowego
  • filiżankę gęstego przecieru pomidorowego
  • trzy łyżki octu winnego
  • łyżkę cukru
  • sól
  • trochę ¶wieżo zmielonego pieprzu
  • oliwę z oliwek.
Produkty potrzebne do przygotowania caponaty
Zaczynamy od pokrojenia bakłażanów w kostkę i obfitego posypania ich sol±. Miskę z bakłażanami nakrywamy czym¶ ciężkim i zapominamy o nich na godzinę. Przez ten czas bakłażany się „spoc±”, wypłynie z nich goryczka. A poza tym, gdy wyci¶niemy z nich wodę, nie będ± jak szalone piły oliwy podczas smażenia.
Pokrojone i posolone bakłażany musz± teraz odpocz±ć. Za to można zacz±ć dusić seler i cebulę
Cebulę i seler siekamy do¶ć drobno. Wrzucamy na patelnię, podlewamy niewielk± ilo¶ci± wody. Gdy warzywa się poddusz±, a woda wyparuje, dodajemy trochę oliwy i smażymy. Cebula i seler powinny się zeszklić. Potem do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone oliwki, opłukane kapary i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans.
Seler i cebulę trzeba zeszklić na wolnym ogniu
Wracamy do bakłażanów. Najpierw dokładnie je płuczemy, a potem osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kiedy będzie wystarczaj±co gor±ca, smażymy partiami bakłażany. Gdy s± złote, wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby ociekły z oliwy.
Bakłażany trzeba dobrze wypłukać, a potem osuszyć
Potem ł±czymy bakłażany z pomidorowo-warzywnym sosem, dodajemy cukier i ocet winny. Dusimy przez chwilę, żeby cukier się rozpu¶cił, a octowy zapach ulotnił. I już, gotowe. Teraz dobrze byłoby odstawić caponatę na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje letnia lub zimna. Do tego dobre pieczywo.
Caponata gotowa
Jadłam na Sycylii caponatę np. posypan± pistacjami (tymi najlepszymi, z Bronte), niektórzy dodaj± też rodzynki. Można poeksperymentować.
Smacznego! :-)
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Kurs Instruktorski Aerial Jogi 25-27 czerwca 2021

KURS INSTRUKTORSKI AERIAL JOGI 25-27.06.2021 Prowadzenie: Anna Ryczek - dyplomowany nauczyciel jogi, aerial jogi, instruktor metody oddechowej Butejki, magister psychologii Miejsce - Joga Żoliborz, ul. Rydygiera 19, Warszawa Termin - 25-27.06.2021 3 dni - 24 godziny nauki Teoria i praktyka na h...

Monika Pitoń - artystka, joginka, żona Harnasia

W naszym cyklu Różne zawody - jedna joga rozmawiamy dzisiaj z Monik± Stanisławsk±- Pitoń, artystk±, matk±, żon± i entuzjastk± jogi. Zawodowo zajmuje się malarstwem, rysunkiem, fotografi± i tkanin± artystyczn±, była Prezesem Zwi±zku Polskich Artystów Plastyków Okręg Zakopane, odznaczona w 2017 roku m...

Kurs Instruktorski Aerial Jogi 23-25 kwietnia 2021

KURS INSTRUKTORSKI AERIAL JOGI 23-25.04.2021 Prowadzenie: Anna Ryczek - dyplomowany nauczyciel jogi, aerial jogi, instruktor metody oddechowej Butejki, magister psychologii Miejsce - Joga Żoliborz, ul. Rydygiera 19, Warszawa Termin - 23-25.04.2021 3 dni - 24 godziny nauki Teoria i praktyka na ha...

Aerial Joga - Nowy trend. Rozmowa z Ann± Ryczek, prowadz±c± Kurs Instruktorski Aerial Jogi

Aerial joga to nowa technika, coraz popularniejsza i dostępna w wielu szkołach jogi w Polsce. Ł±czy w sobie elementy jogi, stretchingu i pilatesu. Zawiera także elementy tańca w powietrzu. Ćwiczy się nad ziemi±, w podwieszonych elastycznych szarfach. Praktykuj±c Aerial jogę możemy pracować z własnym...

Kurs Nauczycielski Jogi ON-LINE - Przygotowanie do egzaminu 22.02-26.03.2021

Zapraszamy do wzięcia udziału w kursie jogi ON-LINE przygotowuj±cym do egzaminu kompetencyjnego na Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej. Start 22 lutego! ...

Lockdown- pomoc prawna dla nauczycieli jogi i szkół jogi

Dynamicznie zmieniaj±ce się przepisy i regulacje. Skomplikowane zasady i mnóstwo sprzecznych informacji. Trudno jest prowadzić zajęcia i wyjazdy z jog± w takich okoliczno¶ciach. Co wolno a co nie ? Co zrobić w razie kontroli ? Portal joga-joga.pl wraz Kancelari± Dr. Tomasza Strugalskiego przygotowa...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START KWIECIEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na V Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragn± zdobyć praktyczne umiejętno¶ci i rzeteln± wiedzę na temat różnych ¶cieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno¶...

Ksi±żka Joga piękna, Marta Kucińska

Marta Kucińska jest certyfikowanym nauczycielem jogi twarzy wg. japońskiej metody Face Yoga Method, jogink±, biologiem, projektantk± mody oraz konsultantk± ajurwedy III stopnia. W swojej ksi±żce opisuje i wyja¶nia jak w naturalny sposób dbać o siebie bez ingerencji medycyny estetycznej. ...

KIEŁKI. Naturalny Energetyk.- recenzja ksi±żki

"Wiosn±, pełn± warto¶ci odżywczych i wła¶ciwo¶ci leczniczych pokrzywę dajemy ¶winiom i kaczkom, a sami sięgamy po ogórek ze szklarni naszpikowany chemi±" - to zdanie, które pojawia się już na samym pocz±tku ksi±żki bardzo zapada w pamięć i u¶wiadamia, że łatwo zapominamy o naturalnych bogactwach na...

Jeste¶my zaprogramowani na 120 lat, mamy to zapisane w genach

Będzie dobrze, je¶li zmienimy styl odżywiania i zaczniemy je¶ć, jak trzeba. Wtedy wszystko wróci do normy. Człowiek do pewnego momentu jest cudownym, samo naprawiaj±cym się organizmem – tłumaczy dr Danuta Myłek, specjalistka w zakresie alergologii i dermatologii. Dr Myłek jest jedy...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Marca 2021
Następne
PW¦CPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
LikeSoft