Caponata palermitańska
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Caponata palermitańska

  • ¶roda, 13 lipca 2016
  • autor: Beata Zatońska
Kilka składników, trochę pracy i niezrównany smak. Caponata to danie, którego podstaw± s± bakłażany. Najlepiej, gdyby były z sycylijskiego bazaru, ale te z polskiego sklepu też nadaj± się znakomicie.
Na pocz±tek słów kilka o bakłażanach. Nie s± warzywami, ale… owocami. Podobno pochodz± z Indii, jadano je tam już kilka wieków przed nasz± er±. S± rozpowszechnione w kuchni ¶ródziemnomorskiej, azjatyckiej i afrykańskiej. Uchodz± za afrodyzjak. U nas można kupić wła¶ciwie tylko bakłażany o ciemnej, fioletowej barwie, w kształcie gruszki. A na ¶wiecie? S± okr±głe, jajowate, różowe, białe, pstrokate, a nawet czerwone – wygadaj± jak pomidory. Maj± dużo potasu, wapnia i magnezu, gar¶ć witamin, zawieraj± też antocyjany, maj± wła¶ciwo¶ci przeciwutleniaj±ce. Same w sobie s± też niskokaloryczne.
Wracamy do sycylijskiej caponaty z okolic Palermo. Przepisu jednego, kanonicznego nie ma, różni± się szczegółami. Od XVIII wieku mniej więcej caponata zrobiła zawrotn± karierę na Półwyspie Apenińskim; ludzie zaczęli się przemieszczać w poszukiwaniu pracy, a tam, dok±d rzucił ich los, gotowali swoje potrawy. A ponieważ były pyszne, wiadomo, inni też chcieli je je¶ć.
Caponata jest najlepsza, gdy trochę sobie w spokoju postoi, trzeba j± wiec zrobić dzień wcze¶niej.
Dla dwóch osób potrzebujemy:
  • 2 bakłażany
  • ¶redni± cebulę
  • gar¶ć kaparów
  • gar¶ć zielonych oliwek bez pestek
  • dwie łodygi selera naciowego
  • filiżankę gęstego przecieru pomidorowego
  • trzy łyżki octu winnego
  • łyżkę cukru
  • sól
  • trochę ¶wieżo zmielonego pieprzu
  • oliwę z oliwek.
Produkty potrzebne do przygotowania caponaty
Zaczynamy od pokrojenia bakłażanów w kostkę i obfitego posypania ich sol±. Miskę z bakłażanami nakrywamy czym¶ ciężkim i zapominamy o nich na godzinę. Przez ten czas bakłażany się „spoc±”, wypłynie z nich goryczka. A poza tym, gdy wyci¶niemy z nich wodę, nie będ± jak szalone piły oliwy podczas smażenia.
Pokrojone i posolone bakłażany musz± teraz odpocz±ć. Za to można zacz±ć dusić seler i cebulę
Cebulę i seler siekamy do¶ć drobno. Wrzucamy na patelnię, podlewamy niewielk± ilo¶ci± wody. Gdy warzywa się poddusz±, a woda wyparuje, dodajemy trochę oliwy i smażymy. Cebula i seler powinny się zeszklić. Potem do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone oliwki, opłukane kapary i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans.
Seler i cebulę trzeba zeszklić na wolnym ogniu
Wracamy do bakłażanów. Najpierw dokładnie je płuczemy, a potem osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kiedy będzie wystarczaj±co gor±ca, smażymy partiami bakłażany. Gdy s± złote, wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby ociekły z oliwy.
Bakłażany trzeba dobrze wypłukać, a potem osuszyć
Potem ł±czymy bakłażany z pomidorowo-warzywnym sosem, dodajemy cukier i ocet winny. Dusimy przez chwilę, żeby cukier się rozpu¶cił, a octowy zapach ulotnił. I już, gotowe. Teraz dobrze byłoby odstawić caponatę na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje letnia lub zimna. Do tego dobre pieczywo.
Caponata gotowa
Jadłam na Sycylii caponatę np. posypan± pistacjami (tymi najlepszymi, z Bronte), niektórzy dodaj± też rodzynki. Można poeksperymentować.
Smacznego! :-)
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Nasz Patronat! Joga Festiwal. VII Górski Maraton Jogi w Wierchomli 18-25 SIERPNIA 2019

W tym roku Joga Festiwal będzie trwał aż 7 dni! Hasło tegorocznego Festiwalu - Joga ponad podziałami ! Przez cały tydzień planujemy ćwiczyć wzmacniaj±c± i uzdrawiaj±c± ducha i ciało jogę oraz spotykać się nie tylko z ekspertami zdrowego trybu życia, lecz także z ludĽmi my¶l±cymi i żyj±cymi tak jak M...

Muzyka indyjska i nada joga

Ideałem, do którego winien d±żyć indyjski artysta, jest wywołanie w słuchaczu i widzu do¶wiadczenia estetycznego zwanego ras±. Przyrównuje się j± do ożywczego nektaru, którego skosztowawszy, człowiek zatraca poczucie ciała, a jego dusza rozszerza się i ł±czy we wspólnym do¶wiadczeniu z innych uczest...

Joga przynosi ulgę. Badania nad chorob± Parkinsona

Techniki relaksacyjne, pranajama i mindfulness pomagaj± cierpi±cym na chorobę Parkinsona w pokonaniu stanów lękowych i depresyjnych – wynika z najnowszych badań, przeprowadzonych na uniwersytecie w Hongkongu. ...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ

Trwaj± zapisy na II Edycję ! Pozostało jeszcze 15 miejsc! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragn± zdobyć praktyczne umiejętno¶ci i rzeteln± wiedzę na temat różnych ¶cieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno¶ci oraz koń...

Żeński pierwiastek mocy

Odrębno¶ć płci to jeden z wielu przykładów ukazuj±cych dualizm otaczaj±cej nas rzeczywisto¶ci. Podział na męsko¶ć i żeńsko¶ć występuje we wszystkim, co żyje. Żeńska, magnetyczna energia przyci±ga męsk± - elektryczn± energię, a w rezultacie z tego procesu zaczyna się tworzenie i działanie. Aspekt męs...

Joga i medytacja podnosz± kwalifikacje pracownika

Kurs jogi może być uznany za szkolenie zawodowe i w zwi±zku z tym pracownikowi, który chce wzi±ć w nim udział, należy się płatny urlop szkoleniowy – uznał s±d w Berlinie. Informuje o tym AFP. ...

Między jaw± a snem. Joga nidra

Sen bez snu, głębokie odprężenie, pełna harmonia – to ideał w ¶wiecie, który bezustannie atakuje nas setkami impulsów.. Taki stan można osi±gn±ć podczas sesji jogi nidry. Jej nauczyciele podkre¶laj± jednak, że sam relaks nie jest głównym celem praktyki. To sposób na samopoznanie, wej¶cie w gł±...

Hotel Mazowsze Medi Spa w Ustroniu - Odnowa Biologiczna

WyobraĽ sobie miejsce z dala od miejskiego zgiełku, gdzie w otoczeniu górskiej przyrody cudownie się zrelaksujesz i wypoczniesz jak nigdy dot±d. Zapraszamy do Mazowsze Medi SPA w Ustroniu. To kameralne, luksusowe miejsce nad rzek± Wisł± u stóp gór Równica i Czantoria przeplecionych szeregiem szlaków...

Wibracja Miło¶ci, sposób na dobr± zmianę

Koncert, podczas którego odpuszczaj± napięcia, głos sam chce się wyrwać z gardła, choć czasem jeszcze rozum mu nie pozwala. Organizm poddaje się wibracjom. Moc dĽwięków, które wydobywaj± z etnicznych instrumentów Asia Orłowska i Alek Sabuda, jest wielka i potrafi działać cuda. ...

Skręty w praktyce jogi

Pozycje jogi maj± terapeutyczny wpływ na nasze ciało i umysł, pod warunkiem, że ćwiczymy uważnie i regularnie. Nie inaczej jest z pozycjami skrętnymi, które wywieraj± wpływ w obszarach ciało-umysł-dusza. Pozycje skrętne działaj± od¶wieżaj±co na kręgosłup i jelita - nazywane drugim mózgiem. Kręgosłup...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Czerwca 2019
Następne
PW¦CPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
LikeSoft