Slow foodowy leniwiec kulinarny, czyli Sylwester nad Wigrami.

Termin: 28 grudnia 2012 – 1 stycznia 2013
Miejsce: Rosochaty Róg nad Wigrami/ Suwalszczyzna
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=4170

W programie:
- kulinarny warsztat kuchni suwalskiej
- warsztat wypieku chleba
- warsztat robienia sękacza
- kulig
- zwiedzanie Pokamedulskiego klasztoru nad Wigrami
- ruska bania
- spacery
- kolacja sylwestrowa
Warsztat kuchni suwalskiej.

Kuchni suwalskiej nie można wyobrazić sobie bez ziemniaka. Jest to kuchnia bardzo kaloryczna: ziemniaczano –mączno -mięsna. Ale nie ma się czemu dziwić , w końcu ten region Polski nazywany jest polskim biegunem zimna, mieszkańcy muszą więc dodawać sobie jakoś energii. Podczas warsztatu zrobimy kartacze, babkę ziemniaczaną oraz soczewiaki.

Kartacze –
tradycyjne danie kuchni suwalskiej oraz litewskiej (tam funkcjonują pod nazwą ‘cepeliny’). Są to duże kluski ziemniaczane z tartych surowych ziemniaków z dodatkiem gotowanych, nadziewane mielonym mięsem z przyprawami. Podaje się je z zasmażką ze skwarek i cebuli. Podczas warsztatu zrobimy również wersję dla wegetarian, czyli kartacze z grzybami. Kartacze mają swoich wielbicieli w całej Polsce.

Babka ziemniaczana
– kolejna tradycyjna potrawa ziemi suwalskiej. Jak sama nazwa wskazuje robi się ją z ziemniaka. Podaje się z zasmażką lub sosami. My, podczas warsztatu zrobimy obie wersje.

Soczewiaki
– paszteciki lub pierogi, obie nazwy są prawidłowe. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków i nadziewa farszem z zielonej soczewicy. To kolejna potrawa pochodząca z pogranicza polsko-litewskiego, bardzo smaczna.

Sękacz
– Przepyszny sękacz to najbardziej popularny słodki wypiek tej części Polski.
Tradycyjnie, wypieka się je na rożnie z ciasta biszkoptowo- tłuszczowego, pieczonego nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka lub wydłużonego stożka. Robienie sękacza to spora radość i wielka smakowitość. Sękacz nawet po upływie pół roku jest bardzo smaczny.

Pokamedulski Klasztor nad Wigrami
jest miejscem magicznym, malowniczo położonym na półwyspie daleko wychodzącym w północną część jeziora Wigry, wpisanego do rejestru najcenniejszych ekosystemów wodnych świata przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN). Położenie klasztoru w samym centrum Wigierskiego Parku Narodowego i w bliskiej odległości od Puszczy Augustowskiej, największego zwartego kompleksu leśnego na Niżu Europejskim, sprawia iż jest to jedno z najbardziej atrakcyjnych krajobrazowo miejsc w Polsce.
W 1999 rok odpoczywał tutaj Ojciec Święty – Jan Paweł II podczas swojej pielgrzymki.
Klasztor z każdej strony otoczony jest przez jezioro Wigry.

Ruska bania
– ekstremalne przeżycie tylko dla śmiałków !
Polecamy artykuł na temat bani wraz z fotoreportażem, który ukazał się w kwartalniku Wigierskiego Parku Narodowego „Wigry” – http://www.wigry.win.pl/kwartalnik/nr21_banie.htm
Koniecznie zobaczcie fotoreportaż. Autorem jest Piotr Malczewski, który prowadzi u nas w ośrodku plenery fotograficzne.

Warsztat wypieku chleba
– skorzystamy z okazji, że u gospodarzy jest piękny piec do wypieku chleba i sami wypieczemy domowe pieczywo. Zrobimy zaczyn, ciasto, uformujemy kształt naszych chlebów po czym powierzymy je dobrym duchom, ogniowi i piecowi.

Termin:
28 grudnia 2012 – 1 stycznia 2013

Rozkład dnia:

dzień pierwszy (piątek):
18:00 – kolacja
19:00 – 20.00 spotkanie

dzień drugi (sobota):
9.00 – śniadanie
11.00 – 13.00 zwiedzanie Pokamedulskiego klasztoru nad Wigrami
13:30 – obiad
14:00 – czas wolny
16.00 – 18.30 warsztat wypieku chleba
18.30 – kolacja

dzień trzeci: (niedziela)
9.00 – śniadanie
11.00 – 13.00 warsztat robienia sękacza
13.30 – obiad
16.00 – kulig z ogniskiem i kolacją

dzień czwarty: (poniedziałek) SYLWESTER
9.00 – śniadanie
11.00 – 14.00 warsztat kuchni suwalskiej
14.00 – obiad
czas wolny
20.00 – kolacja sylwestrowa

dzień piąty (wtorek) Nowy Rok
10.00 śniadanie
Wyjazd

Miejsce: Rosochaty Róg – malownicza wieś nad Wigrami na Suwalszczyźnie.
Wieś, położona jest nieopodal Pokamedulskiego klasztoru w Wigrach.
Rosochaty Róg nazwę swą zawdzięcza urozmaiconej linii brzegowej przypominającej poroże jelenia.
Do dyspozycji mamy duży, wygodny dom z pokojami dwu, trzy i czteroosobowymi, każdy z łazienką oraz mniejszy dom z dwoma apartamentami 4 osobowymi. Domy położone są nad jeziorem Wigry.
Proponujemy wyśmienitą kuchnię domową, a w niej potrawy polskie, litewskie i przede wszystkim regionalne . Wszystkie posiłki przygotowane będą z produktów pochodzących z gospodarstwa.

Dojazd:
120 km z Białegostoku (około półtoragodzinna jazda pociągiem, samochodem lub autobusem)
290 km z Warszawy (około 4 – 5 godzin jazdy samochodem, pociągiem, czy autobusem)
- pociąg lub autobus: dla osób, które przyjadą do Suwałk pociągiem lub autobusem , zapewnimy transport do ośrodka.
Proszę o wcześniejsze powiadomienie o godzinie przyjazdu.
- samochód: z Suwałk drogą na Sejny. Po przejechaniu około 12 kilometrów należy skręcić w prawo w drogę na Wigry. Szczegółową mapkę dojazdu uczestnicy otrzymają na maila.

Szczegółowe informacjehttp://www.alcha.pl/?page_id=4170

Organizator: Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
00-227 Warszawa
www.alcha.pl

tel: 608 028 124 
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl

Opublikuj na:

data wydruku: sobota, 8 sierpnia 2020 roku 23:09:48
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=158&event_ID=1890