Zdrowe składniki: Truskawka
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Truskawka

Pierwszym letnim owocem jest truskawka. Moim zdaniem dlatego, że po długiej zimie należy się nam wyjątkowa nagroda, a truskawki taką nagrodą są niewątpliwie. Dojrzałe, czerwone i aromatyczne są prawdziwym cudem natury.

Nie ma takiego miejsca na świecie, w którym nie zna się truskawek - uprawia się je wszędzie. Pierwszymi plantatorami truskawek byli Francuzi, a było to w XV wieku. Ale pisał o nich już Owidiusz.

Popularność truskawek to nie tylko niezwykły smak i aromat. W średniowiecznym zielniku pisano: "Truskawka przepędza złą żółć z ciała, otwiera drogi powietrzu, wzmacnia serce, niszczy kamienie w ciele".

Czerwień truskawek symbolizuje siłę, zdrowie i witalność. Zacznijmy dzień od pełnej miseczki truskawek - zjedzone na czczo działają skuteczniej niż kawa! Dzięki obfitości fruktozy, czyli cukru prostego szybko przetwarzanego w paliwo dla organizmu, dostarczają nam naprawdę solidnej porcji energii.

Czerwony kolor jest zasługą glikozydów antocyjanowych - barwników, które wspólnie z witaminą C wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego. Podnoszą również odporność i elastyczność ścianek naczyń krwionośnych, chroniąc nas tym samym przed zawałami, wylewami, ale i przed drobnymi mankamentami urody, czyli popękanymi naczyniami krwionośnymi. Jeśli jemy codziennie truskawki, nasza cera wyraźnie się wygładza i naczyńka krwionośne znikają.

Owoce truskawek są pokryte cieniutką warstewką wosku chroniącego je przed wnikaniem do miąższu niepożądanych mikroorganizmów oraz wysychaniem wody. I znowu coś z kosmetyki - woski te spełniają podobną rolę na naszych twarzach. Jest to dość świeże odkrycie kosmetyczne i woski coraz częściej są stosowane jako składnik kremów do twarzy i szamponów.

Poza tym truskawkowy wosk ma również duże walory dietetyczne - wspomagają organizm w procesie szybkiego usuwania odpadów przemiany materii.

Truskawki są naturalnym i niezwykle skutecznym środkiem dezynfekującym jamę ustną zapewniając świeży oddech. Gdyby zdarzyło się nam zapomnieć pasty do zębów, to z doskonałym rezultatem można użyć do czyszczenia zębów truskawek. Usuwają one nie tylko żółty osad z zębów, ale także nieprzyjemny zapach z ust.

Dezynfekują również cały przewód pokarmowy, ponieważ długo się rozkładają. A wszystko to dzięki zawartości fitoncydów - biologicznie aktywnych substancji znajdujących się jedynie w roślinach. Fitoncydy zyskały sobie miano "roślinnych zabójców", ponieważ zabijają lub skutecznie hamują wzrost bakterii.

Truskawkami i świeżym sokiem truskawkowym można wybielić plamy na skórze, piegi oraz złagodzić objawy egzem.

Duża ilość żelaza zawarta w owocach działa krwiotwórczo, chroni przed anemią, natomiast sole wapnia i fosforu wzmacniają kościec, zęby, poprawiają pracę mięśni, wzmacniają organizm. Kwasy organiczne poprawiają przemianę materii, usprawniają trawienie, a pektyny jak szczotki "wymiatają" z jelit zadomowione tam niekiedy od długiego czasu resztki pokarmowe. Pektyny, w które obfitują owoce regulują pracę przewodu pokarmowego - wywierają korzystny wpływ na naturalną mikroflorę jelit.

Truskawki mają dużo witaminy C, bez której nasz organizm nie potrafi być zdrowy. Współdziała w procesach przemiany materii - przyspiesza ją i reguluje. Podnosi odporność organizmu na choroby infekcyjne i oddziaływanie toksycznych substancji, których wciąż jest w naszym pożywieniu za dużo. Obniża też poziom cholesterolu we krwi. Niedobór witaminy C może mieć dla nas naprawdę poważne następstwa. Przede wszystkim powoduje uczucie chronicznego zmęczenia zarówno fizycznego jak i psychicznego. To z niedoboru witaminy C odczuwamy "wiosenne przesilenie". Dlatego warto jest korzystać z truskawkowego sezonu, bo jedząc truskawki robimy zapasy witaminy C na następną wiosnę! W tym wypadku nie można przedawkować - dzienna dawka może sięgać do 0,5 kilograma albo i więcej, jeśli damy radę. Szczególnie, że truskawka to owoc niezwykle wdzięczny pod względem kulinarnym. Czy znacie kogoś, kto nie lubi knedli z truskawkami? Albo pierogów? A w wersji dla leniwych - makaronu z truskawkami i słodką śmietaną?

W tym roku aura truskawkom sprzyja - jest ich dużo, są słodkie i aromatyczne. Śpieszcie się więc, sezon truskawkowy jest krótki.
Smacznego!
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi