Kuchnia maltańska

  • 20 maja 2012
Termin: 20 maja 2012
Miejsce: Warszawa
Osoba prowadząca: Roberto Galea
Szczegółowe informacje:  http://www.alcha.pl/?page_id=2792 

Maltańskie jedzenie jest bardzo podobne do języka kraju: podstawę stanowi arabski z bardzo silnym wpływem Sycylii, z różnymi elementami angielskimi, francuskimi oraz hiszpańskimi. Niektórzy mówią, że jedzenie maltańskie było pierwszą na świecie kuchnią fuzji!

Kuchnia tej niewielkiej wyspy (316 km2) nie jest wytworna. Jest to raczej proste jedzenie nadające się do wyżywienia dużych rodzin, dysponujących małym budżetem. Składniki stanowi to, co jest łatwo dostępne na wyspie Morza Śródziemnego, czyli: ośmiornice, ryby, królik, warzywa korzeniowe (np. marchew i ziemniaki) oraz kozi ser.

Jako przykład posłużyć może jedna z najbardziej tradycyjnych potraw, czyli „Soppa ta ‘l-armla” („Zupa wdowy”). Złożona jest z różnych składników, ale zazwyczaj jednym z nich jest ser ricotta i kiełbasa maltańska (na ostro, z nasionami kolendry). Nazwa zupy pochodzi z obyczaju, który polega na tym, iż po śmierci męża, sąsiedzi wdowy przynoszą jej różności do jedzenia, a ona przygotowuje z tych wszystkich darów obfitą zupę.

Żywność na Malcie jest ważna także w kontekście społecznym. Nie tak dawno jeszcze, kiedy piece nie były tak powszechne, zabierało się dania z mięsa i ziemniaków do lokalnego piekarza przed niedzielną mszą, a następnie odbierało się je godzinę później i zanosiło do swoich rodzin.

Istnieją również potrawy spożywane podczas szczególnych momentów roku. Pyszna “Prinjolata” jest to góra smakowitych dobroci z orzechów sosny – spożywana w czasie karnawału.

Kuchnia maltańska odzwierciedla również powolny rytm życia wyspy: ludzie nie spieszą się, lubią cieszyć się przygotowywaniem i spożywaniem potraw do syta!

Na warsztacie ugotujemy następujący zestaw dań:
Bigilla (pasta z bobem)
Torta tal-irkotta (Tarta z rikottą)
Fenek moqli bit-tewm (Smażony królik)
Pudina ta-hobż (Keks chlebowy)

Zapraszamy do wspólnego radowania się w kuchni i smakowania ugotowanych wspólnie dań!

Przyjmiemy tylko 12 – 14 osób.

Szczegółowe informacjehttp://www.alcha.pl/?page_id=2792

Organizator:
Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
00-227 Warszawa
www.alcha.pl

tel: 608 028 124 
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl

Opublikuj na:

data wydruku: wtorek, 9 marca 2021 roku 01:43:46
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=158&event_ID=1659