Kuchnia nepalska

Termin: 4 grudnia 2011
Miejsce: Warszawa
Prowadzący: Sujan Pandey

Warsztat będzie tłumaczony na język polski.

Warsztat z tradycyjnej kuchni nepalskiej, z informacjami o produktach i składnikach, kulturze, tradycjach kuchennych oraz wspólne biesiadowanie przy himalajskich przysmakach oraz nepalskiej muzyce i zdjęciach nie tylko ośmiotysięczników. Oprócz tego Sujan opowie Państwu o specyfice kuchni w wysokich partiach Himalajów (m.in.: o tym, co jedzą trekkerzy).

Ponadto: nauka rozpoznawania dobrego ryżu, jedzenia rękoma i informacje o miejscach z dostępną ofertą przypraw i potraw nepalskich.

Kuchnia nepalska jest nierozerwalnie związana z kulturą tego kraju, zróżnicowana w zależności od regionu, pochodzenia etnicznego (przynależności do kasty) czy strefy klimatycznej. Nepal bowiem to nie tylko Himalaje i góry, ale także nizinne egzotyczne tereny Teraju. W kuchni nepalskiej pojawiają się wpływy indyjskie i tybetańskie. Bez względu na warunki kulturowe czy geograficzne kuchnia nepalska jest dość prosta i opiera się na świeżych poddanych termicznej obróbce (gotowaniu, smażeniu lub pieczeniu) składnikach. Przeważają w niej potrawy wegetariańskie, choć w zależności od regionu czy obchodzonego właśnie święta jada się także mięso (głównie drób i baraninę).  W Nepalu nie jada się w ogóle wołowiny (z powodów religijnych i kulturowych).

Tajniki w Nepalu przekazywane są przez matki ich córkom z pokolenia na pokolenie. Dziewczynki dość wcześnie zaczynają towarzyszyć mamom w przygotowywaniu potraw dla całej rodziny. Nepalskie potrawy są niezwykłe: smaczne, kolorowe i pięknie pachną. Do ich przyrządzania używa się wyrazistych przypraw i dodatków – także z powodów zdrowotnych (np. wiele składników ma działanie antybakteryjne, co w tej strefie klimatycznej i przy braku lodówek lub prądu ma niebagatelne znaczenie). Do gotowania nie jest konieczne używanie skomplikowanych sprzętów gospodarstwa domowego – kuchnia jest tradycyjna i w zasadzie nie zmieniła się od stuleci. W miastach kuchnia jest co prawda wyposażona w lodówkę, kuchenkę itp. ale na wsiach w wielu domach wciąż gotuje się na palenisku!

Na wsiach nepalskich je się wciąż  prawą ręką, choć w miejskich restauracjach goście posługują się sztućcami. W Nepalu uważa się, iż metalowe łyżki psują smak żywności i powodują, że człowiek traci na wadze. Żywność może być serwowana w thaali, swoistej tacy podzielonej na kilka mniejszych wnęk rozdzielających poszczególne elementy posiłku.

Prowadzący:
""

Sujan Pandey

Nepalczyk mieszkający w Warszawie, przewodnik himalajski, z zamiłowania kucharz podchodzący do gotowania z pasją i niezwykłą wprawą.

Termin:

4 grudnia 2011
godzina: 11.00 – 15.00

Koszt:

160 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą  zaliczki wysokości 80 złotych.
Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem:
wpłata na warsztat: Kuchnia nepalska.

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

Pozostałą kwotę należy wpłacić na miejscu, przed warsztatem.

W związku z dużym zainteresowaniem zajęciami pod uwagę brane są tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.

W przypadku rezygnacji 1 tygodnie przed zajęciami zaliczka przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

Uczestników prosimy również o przysłanie numeru telefonu kontaktowego do siebie.

Przyjmiemy tylko 12 osób !!!!

Co zabrać:

Jeśli macie ochotę zabierzcie ze sobą  fartuch.

Szczegółowe informacje:




Opublikuj na:

data wydruku: wtorek, 11 sierpnia 2020 roku 06:00:09
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=158&event_ID=1440