Kuchnia śródziemnomorska - kuchnia włoska

Kuchnia śródziemnomorska – kuchnia włoska

Termin: 19 listopada 2011
Miejsce: Warszawa
Osoba prowadząca: Roberto Galea

Morze Śródziemnomorskie jest granatowym sercem, wokół którego jest wiele różnych cywilizacji, rozwijających się przez tysiące lat.

Dlatego bardzo trudno jest mówić w uproszczony sposób o ,,Śródziemnomorskiej kuchni”. Pozornie, jest wielka różnica między greckim Gyrosem, egipskim Ful (śniadaniowa potrawa fasolowa), włoską pizzą, a hiszpańską paella.

Nie wspominając już o niezliczonej liczbie dań, specyficznych dla poszczególnych regionów, wsi, rodzin, a nawet dla konkretnej babci. Istnieją jednak dwa bardzo wyraźne podobieństwa dla wszystkich tych potraw: silny nacisk kładzie się na najlepsze i najświeższe składniki, i na głęboką miłość do morza, która jest niejako źródłem życia i inspiracji dla każdego mieszkańca tego regionu.

Kuchnia śródziemnomorska jest znana na całym świecie. Napisano o niej wiele książek, a także kręcono filmy. Narodziła się w basenie Morza Śródziemnego. W jej skład wchodzą m.in. kuchnie: włoska, francuska, marokańska, grecka. Bazuje na rybach morskich, owocach morza, wysokiej jakości oliwie z oliwek, makaronach, świeżych warzywach – nierzadko w postaci sałatek. Jest różnorodna, smaczna i zdrowa, a do jej przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników. Słoneczny klimat tej kuchni zaczaruje każdego smakosza oraz zainspiruje do spotkań przy wspólnym stole z rodziną lub przyjaciółmi.

Kuchni włoskiej nikomu przedstawiać nie trzeba. Wszyscy ją znamy i lubimy. Pizza, pasta, rissotto, spaghetti, lasagne, tiramisu to nieobce nam nazwy. W kuchni tej używa się przede wszystkim makaronów w najróżniejszych postaciach – spaghetti, tagiatelle, papardelle, penne; pomidory, aromatyczne zioła takie jak oregano czy tymianek, parmezan, oliwę z oliwek. Tradycyjne włoskie danie składa się z przystawki, dania głównego i deseru. Podążymy za tą tradycją na naszym spotkaniu i sporządzimy bruschettę, risotto oraz tiramisu.

Zapraszamy do wspólnego radowania się w kuchni i smakowania ugotowanych wspólnie dań!

Przyjmiemy tylko 12 osób.

Osoba prowadząca:
""

Roberto Galea

Roberto pochodzi z Malty. Z wykształcenia jestem dziennikarzem. Mieszka z rodziną w Warszawie. Kuchnia jest jego pasją. Pierwsze jego kulinarne wspomnienia to gotowanie z Babcią! Zawsze interesowało go jedzenie. Nie tylko spożywanie, ale historia skąd pochodzi, ziemia, która zrodziła składniki, ich połączenie.
Są dla niego jak poezja zmieniająca się w zależności od temperatury, powietrza czy gleby.
Roberto mówi o sobie:
„Skończyłem szkołę filmową na kierunku reżyseria, może dlatego tworzenie potraw jest dla mnie jak film. Reżyseruję, ustawiam tło – naczynia, płomień na kuchence – ustawiam aktorów – składniki – kręcę – gotuję – składam film – dekoruję potrawę. I podaję ją do stołu – wyświetlam na wielkim ekranie.
To moja pasja i moje życie, staram się zarazić nią moje dzieci, które uwielbiają, gdy gotujemy wspólnie, a nie mają jeszcze dwóch lat.
Ale to takie ciekawe zaglądać do garnka, gdy Tata wrzuca warzywa do wody, albo gnieść ciasto na pizzę. Zawsze się można pobrudzić ":)"
Dla mnie gotowanie i jedzenie to wielka przygoda…”

Organizator:


Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
00-227 Warszawa
www.alcha.pl

tel: 608 028 124 
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl

Szczegółowe informacje:  

http://www.alcha.pl/?page_id=2001



Opublikuj na:

data wydruku: sobota, 7 grudnia 2019 roku 19:56:32
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=158&event_ID=1417