Morze herbaty - warsztat chińskiej sztuki parzenia herbaty

Termin: 12 czerwca 2011 
Miejsce: Warszawa
Prowadząca: Anna Włodarczyk

„Nie pij herbaty jak ktoś, kto przełyka kawę w czasie przerwy w pracy. Rób to powoli i z namaszczeniem, tak jak pracuje oś, wokół której kręci się Ziemia – powoli, równo, bez pośpiechu.  Żyj w teraźniejszej chwili. Tylko ona jest życiem.”
(Thich Nhat Hanh)

Zapraszamy Państwa do zanurzenia się przy czarce  herbaty w  przestrzeń wielowiekowej tradycji, ciszy, medytacji, i wyciszenia.

Najprostszy akt podania czarki herbaty sprawi, że uciekniemy od codziennych problemów i wejdziemy w świat, w którym panuje harmonia, wzajemny szacunek, czystość i wewnętrzny spokój.

Herbata chińska ma 5000 lat i rozwija się wraz z całą kulturą na różnych poziomach. Jest prosta, zwykła, codzienna, i jest też sztuką – głębokim, indywidualnym przeżyciem. Chińczycy rozróżniają he cha – picie herbaty i pin cha – jej kosztowanie.

„Pijemy” herbatę chcąc zaspokoić pragnienie lub skorzystać z jej zdrowotnych właściwości. „Kosztowanie” herbaty jest czymś więcej: to poznawanie jej we wszystkich przemianach – podziwianie suchych listków, koloru, smaku i aromatu naparu, a na zakończenie – wyparzonych, wilgotnych liści.
Jedna czarka to morze radości. Legendy i historie. Radość picia i kosztowania. Porządek i spokój parzenia. Niepowtarzalność każdego spotkania.

Wszystkich, którzy chcieliby doświadczyć „kosztowania”, a nie tylko „picia” herbaty, zapraszamy na trzygodzinny warsztat chińskiej sztuki herbaty, odbywający się w gronie sześciu osób – 5 uczestników i prowadzącej.

Poznamy trzy gatunki najwyższej jakości herbat chińskich i tajwańskich, reprezentujące trzy najciekawsze z tak zwanych „Sześciu Wielkich Rodzajów”:
    herbaty zielone – najstarsze i najpopularniejsze w Chinach, delikatne i świeże, bogate w witaminę C i antyoksydanty,
    herbaty turkusowe – zwane też wulongami, częściowo fermentowane, najpopularniejsze w Chinach południowo-wschodnich,
    herbatę Pu’er – wyjątkową herbatę „postfermentowaną”, do niedawna zaliczaną przez Chińczyków do herbat czarnych (w Polsce do czerwonych), obniżającą ciśnienie i korzystnie wpływającą na przemianę materii.

Uczestnicy poznają również zarys historii herbaty chińskiej i sposób jej klasyfikacji oraz chińskie naczynia herbaciane. Nauczą się parzyć i kosztować wybrane herbaty metodą gongfu cha – „herbaty pracochłonnej”, pochodzącą z południowo-wschodnich Chin.
W ramach warsztatów zapewniamy naczynia, materiały dydaktyczne oraz najwyższej jakości herbatę z Chin i Tajwanu.

Na zakończenie uczestnicy otrzymają dyplomy uczestnictwa w warsztatach.

Aby pełniej uczestniczyć w warsztacie, prosimy o przestrzeganie kilku zasad:
    nie nosimy biżuterii na rękach, a także zegarków, długich naszyjników i kolczyków,
    długie włosy powinny być upięte,
    nie używamy perfum,

    strój nie powinien przeszkadzać przy parzeniu herbaty, dlatego nie nosimy np. ubrań z długimi, szerokimi rękawami.

Prowadząca:

"aw02.jpg" Anna Włodarczyk

Sinolog, absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego i autorka pracy magisterskiej pod kierunkiem prof. Mieczysława J. Künstlera „Herbata chińska na podstawie wybranych materiałów źródłowych”. Studiowała też w Chinach (Xiamen University) oraz w Tajpej na Tajwanie (National Taiwan Normal University). Podczas kilkuletniego pobytu w Chinach i na Tajwanie uczyła się chińskiej sztuki herbaty, m. in. w Centrum Sztuki Herbaty im. Lu Yu w Tajpej, podczas warsztatów w Towarzystwie Rolniczym w Muzha.
Zajmuje się przede wszystkim sztuką parzenia gongfu cha – tzw. „herbaty pracochłonnej”, wywodzącą się z południowo-wschodnich Chin.

Obecnie razem z Magdaleną Rybak tworzy Morze Herbaty, zajmując się upowszechnianiem chińskiej tradycji herbaty.
Autorka licznych artykułów o chińskiej sztuce herbaty, m.in. w miesięczniku „Filiżanka Smaków”.

Termin:

12 czerwca 2011, godzina 10.00 – 13.00

Cena:

170 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone opłatą za warsztat.
Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.

konto ośrodka:
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

W przypadku rezygnacji tydzień przed zajęciami wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

Miejsce:

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego

Warszawa, Starówka, ul. Freta 14 lok. 2

www.alcha.pl 


Opublikuj na:

data wydruku: wtorek, 11 sierpnia 2020 roku 23:15:17
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=158&event_ID=1144