Nowoczesne zasady odżywiania, T. Colin Campbell i T. M. Campbell. Warto przeczytać - szczególnie przed świątecznym łasuchowaniem :-)

  • wtorek, 16 grudnia 2014
  • autor: Paulina Szpargała
Co ma wspólnego mięso i mleko z rakiem, cukrzycą, stwardnieniem rozsianym, chorobami kości, nerek, oczu i wielu innych schorzeń? Dlaczego dieta roślinna sprzyja naszemu zdrowiu i w naturalny sposób chroni organizm przed chorobami cywilizacyjnymi? Na te i wiele innych kluczowych pytań znajdziemy odpowiedzi podparte badaniami, których wyniki są owocem wieloletniej pracy naukowej autorów.
nowoczesne zasady
„Nowoczesne zasady odżywiania” to publikacja wielokrotnie określana przez znawców tematu za najważniejszą książkę dotyczącą odżywiania i zdrowia, jaka pojawiła się na rynku w przeciągu ostatnich 75 lat. Dla własnego dobra, każdy z nas powinien zapoznać się z informacjami w niej zawartymi. Jest to materiał bezcenny, podparty faktami ukierunkowanymi na rozstrzygnięcie wiążących kwestii i dylematów, które często towarzyszą nam przy wyborze sposobu odżywiania, szczególnie jeśli dotyka nas ciężka choroba wymagająca zmiany naszych nawyków żywieniowych.
Celem zebranego i przedstawionego materiału jest rozbudzenie świadomości żywieniowej, zaakcentowanie istotności każdego z pokarmów, które spożywamy, a do których bardzo często nie przywiązujemy najmniejszej uwagi. Dobrze udokumentowane i zrecenzowane badania stanowią wiarygodne źródło argumentów udowadniających korzyści zdrowotne diety wegetariańskiej.
Jednym z najbardziej znaczących badań, z którego rezultatami warto się zapoznać jest dogłębna analiza sposobów odżywiania i współczynnika umieralności na raka obejmująca 2,4 tys. chińskich prowincji oraz liczne dane statystyczne – zebrane z różnych części świata, z których jasno wynika jak bardzo spożywanie mięsa i pokarmów odzwierzęcych negatywnie przyczynia się do występowania nowotworów, chorób autoimmunologicznych oraz przyspiesza proces starzenia się organizmu.
To jasne i konkretne zgłębienie związku odżywiania z chorobami jest poznawczą próbą analizy rzeczywistych przyczyn pojawiania się raka, epidemii otyłości, stwardnienia rozsianego, chorób serca i wielu innych zaburzeń funkcjonowania organizmu.
Dr Campbell jest autorytetem w swojej dziedzinie, na którym opierają się wszyscy specjaliści od żywienia. „To jedna z najważniejszych książek o odżywianiu, jakie kiedykolwiek powstały – przeczytanie jej może uratować ci życie.” - D. Ornish
Sformułowane przez autorów naczelne zasady odżywiania, pozwalają na praktyczne zainicjowanie zmian w swoich nawykach żywieniowych:
1. Odżywianie reprezentuje połączone siły niezliczonych substancji odżywczych. Całość to więcej niż suma części. (…) Związki chemiczne, które spożywamy wraz z żywnością, biorą udział w serii reakcji współgrających ze sobą dla naszego zdrowia.
2. Suplementy witaminowe nie są receptą na zdrowie. (…) Odżywianie to nieskończenie złożony system biochemiczny, który składa się z tysięcy związków chemicznych i opiera na tysiącach sposobów oddziaływania na organizm. Dlatego przekonanie, że wyizolowane składniki odżywcze stosowane w formie suplementów mogą zastąpić nieprzetworzoną żywność, jest pozbawione sensu.
3. W pokarmach odzwierzęcych nie istnieją praktycznie żadne składniki odżywcze, które nie występowałyby w lepszej formie w roślinach.
4. Same geny nie determinują chorób. Działają wyłącznie na zasadzie aktywacji i ekspresji; to odżywianie odgrywa kluczową rolę w określeniu, które geny – dobre czy czy złe – podlegają ekspresji.
5. Odżywianie może w znacznym stopniu kontrolować negatywne skutki szkodliwych substancji chemicznych.
6. Ten sam sposób odżywiania, który pozwala zapobiec chorobie w jej wczesnym stadium (przed zdiagnozowaniem), może wstrzymać lub cofnąć chorobę w późniejszym stadium (po zdiagnozowaniu).
7. Sposób odżywiania, który jest prawdziwie korzystny w przypadku jednej choroby przewlekłej, będzie korzystny w przypadku każdej innej choroby.
8. Dobre odżywianie przekłada się na zdrowie we wszystkich obszarach życia. Wszystkie części są ze sobą połączone.
- Nowoczesne zasady odżywiania
Każda z powyższych zasad została w publikacji omówiona i uargumentowana, a wprowadzenie ich w życie z pewnością przyczyni się do poprawy zdrowia i samopoczucia, a w szerszym spektrum dla kondycji całej populacji i równowagi naszej planety.
Opisanie wielu naukowych faktów prostym, zrozumiałym dla każdego językiem, zdecydowanie ułatwia odbiór lektury, w której nie ma miejsca na zbędne słowa, na jakiekolwiek ideologiczne spory na temat wegetarianizmu – tylko czyste fakty wynikające z doświadczeń, po których przeczytaniu poranna jajecznica z boczkiem z pewnością nabierze nowego znaczenia :-)
Dla niektórych osób niepokojącym może wyć się fakt, że wcześniej o tych informacjach nie miały okazji usłyszeć. Jeśli jednak przyjrzymy się mechanizmom współczesnej nam gospodarki i rządzącej nią 'prawami', aspekt ten staje się jasny – jeśli wszyscy cieszylibyśmy się zdrowiem nie wymagającym konsultacji z lekarzem lub farmaceutą, nie wymagającym wspierania go cudownymi suplementami najnowszej nauki, nie wymagającym stosowania diet opartych na lekach i produktach zmodyfikowanych idealnie pod nasze potrzeby – jak wówczas wyglądałaby służba zdrowia, kondycja koncernów farmaceutycznych i tzw. wolny rynek??
Warto przeczytać: Nowoczesne zasady odżywiania, T. Colin Campbell i T. M. Campbell
nowoczesne zasady
 
Paulina Szpargała
paulina@joga-joga.pl
 
Opublikuj na:

data wydruku: środa, 27 stycznia 2021 roku 14:49:21
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=147&art_ID=1789