Jałowiec. Na jesienne chłody - rozgrzewające szyszkojagody. :)

  • wtorek, 20 listopada 2018
  • opracował: Redakcja
Niegdyś, drewno jałowcowe, ze względu na swą wyjątkową elastyczność i wytrzymałość, używano najczęściej do wyrobu łuków. Choć rośnie powoli, żyje długo nawet w niesprzyjających warunkach (nie straszna mu ani słaba gleba, ani nadmierne zacienienie). W zielarstwie, cenione są przede wszystkim szyszkojagody jałowca, działające moczopędnie, przeciwbakteryjnie i żółciopędnie, a stosowane zewnętrznie - łagodząco przy nerwobólach i bólach reumatycznych.
Jałowiec pospolity (Juniperus communis. L.) - iglasty krzew z rodziny cyprysowatych, dorastający przeważnie do wysokości 3 metrów. Jest rośliną rozdzielnopłciową, wytwarzającą ciemnoniebieskie owoce wielkości ziarnka pieprzu, zwane szyszkojagodami. Najszybciej, znajdziemy go w podszycie borów sosnowych lub na otwartej przestrzeni jałowych gleb piaszczystych. 
 
Witaminę C, kwasy organiczne, tłuszcze, olejki eteryczne, dziegieć, barwnik, a nawet smołę - zawierają jałowcowe szyszkojagody, pomagające m.in. regulować pracę układu pokarmowego. 
W chorobach skóry oraz dla rozgrzania mięśni i stawów, z gałęzi jałowca parzonych w wodzie, można przygotować napar do kąpieli. Najpopularniejszy środek leczniczy pozyskany z tego krzewu, ma jednak formę odwaru, do którego potrzeba łyżki stołowej jagód i szklanki wody, ogrzanych w temperaturze bliskiej wrzenia, przez 30 min. Po odcedzeniu, zaleca się stosować 3 razy dziennie po łyżce. Zamiennikiem odwaru mogą być także świeże owoce jałowca. 
 
 
Ponieważ leki z jałowca działają silnie, czas kuracji powinien być krótki, szczególnie w czasie ciąży oraz przy osłabionym układzie moczowym. 
Źródło informacji:
"Atlas ziół krajowych", A. Iwaniuk, 2006.
 
 
Opublikuj na:

data wydruku: piątek, 10 lipca 2020 roku 06:18:07
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=146&art_ID=2638