Imbir – magiczny korzeń.

  • poniedziałek, 7 stycznia 2019
  • opracował: Justyna Moćko
  • źródło: Archiwum
Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Chińscy lekarze i specjaliści Ajurwedy jednomyślnie uważają imbir za prawdziwy cud natury. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. 
imbir
Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).
Imbir działa rozgrzewająco, więc jest niezastąpionym remedium na wychłodzenia i przeziębienia. Obowiązkowo powinien gościć w naszej kuchni od września, aż do końca marca. Jest bogaty również w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Oleje znajdujące się w imbirze, zwane geraniolami posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwgorączkowe. Najnowsze badania dowodzą również, że to właśnie geraniole powodują, że ma on właściwości zwalczania nowotworów.
imbir
Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy?
Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substancje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:
  • Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
  • Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
  • Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
  • Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
  • Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
  • Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
  • Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
  • Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
  • Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak
  • Pomaga schudnąć - zawarta w imbirze kapsaicyna (substancja odpowiedzialna za ostry smak) sprawia, iż wzrasta temperatura ciała człowieka, metabolizm przyspiesza, więc organizm zużywa więcej kalorii, co pomaga schudnąć.
 Komu nie wolno jeść imbiru?
Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.
imbir
Imbir w kuchni
Popularny w Polsce suszony mielony imbir różni się smakiem od świeżego i nie można go używać wymiennie.
Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.
Świeży imbir najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany - w słoiczku, w chłodnym i ciemnym miejscu.
imbir
Imbir dla urody
Olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Pełen świeżości i egzotyki zapach imbirowy jest bazą wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z innymi przyprawami (pieprzem, kardamonem) i dodaje "mocy" męskim kosmetykom, gdyż pięknie pachnie. Na początku wydaje się delikatny, słodki, by po chwili zaskoczyć gorzką, odrobinę palącą nutą. Jest w tym zapachu musująca energia, delikatność i jednocześnie ciepło.
 imbir
Jak stosować:
  • Na pobudzenie apetytu oraz ognia trawiennego można żuć cienki plasterek imbiru ze szczyptą soli na 10 minut przed posiłkiem
  •  Mieszanka złożona z 1 łyżeczki świeżego imbiru oraz 1 łyżeczki soku z limonki, przyjmowana po posiłku, poprawia trawienie. Ponadto uśmierza bóle w dole brzucha i likwiduje wzdęcia.

  • Mieszanka złożona z 1 łyżeczki soku imbirowego i 1 łyżeczki soku ze świeżej cebuli skutecznie łagodzi nudności i wymioty.
  • Na niedrożność zatok pomoże mieszanka 1 łyżeczki soku z imbiru i 1 łyżeczki miodu, stosowana 2-3 razy dziennie.

  • Na przeziębienie, kaszel i grypę herbatka: 1 łyżeczka suszonego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kopru.

  • Nakładanie na czoło pasty z 1/2 łyżeczki suchego imbiru leczy zatokowy ból głowy. Po zaaplikowaniu pasty należy zawsze umyć miejsce, na które nałożyło się pastę.

  • Pół łyżeczki trikatu (mieszanki równych części suszonego imbiru, czarnego pieprzu i pippali) z 1 łyżeczką miodu skutecznie niweluje toksyny oraz reguluje poziom cholesterolu, a także leczy otyłość. Stosuj 2-3 razy dziennie przed posiłkami.

  • Na reumatoidalne zapalenie stawów: zmieszać 14g oleju rycynowego z 1 szklanką herbaty z imbiru i pić przed snem.

  • W żeliwnym garnku podgrzej 1 łyżkę sproszkowanego imbiru z 2 łyżkami ghee i wymieszaj tak, by powstała pasta. Jedz 3 razy dziennie po 1/2 łyżeczki. Pasta pomaga w leczeniu biegunki, bólu śledziony i choroby zwyrodnieniowej stawów.
imbir
Jak zrobić pyszny imbir kandyzowany
Potrzebujemy 0,5 kg korzenia imbiru, 75 dkg cukru ciemnego cukru (lub chociaż pół na pół ciemnego i białego), 0,9 l wody. Imbir obieramy, najlepiej skrobakiem do warzyw, nie nożem, ponieważ jest bardzo włóknisty.
Pokrojony imbir przekładamy do garnka zalewamy wodą – tak żeby imbir był przykryty i doprowadzamy do wrzenia.
5 dkg ciemnego cukru ucieramy w moździerzu prawie na cukier puder.
Pozostały cukier wsypujemy do garnka i dolewamy 0,9 litra wody. Mieszamy i wkładamy obgotowany wcześniej imbir. Imbir w syropie gotujemy, aż nam syrop zgęstnieje do konsystencji rzadkiego miodu. Powinien się gotować około 2 godziny na bardzo wolnym ogniu bez przykrycia.
Ugotowany imbir wyjmujemy z syropu łyżką cedzakową jeszcze gorący. Zostawiamy, żeby nam trochę odparował i obsechł.  Partiami wkładamy do talerza z utartym w moździerzu cukrem i obtaczamy w cukrze ze wszystkich stron. Pozostawiamy do obeschnięcia, a następnie przechowujemy w szczelnym pojemniku w suchym miejscu.
Na podstawie między innymi poradinkzdrowie.pl opracowała
Justyna Moćko
Justyna@joga-joga.pl
 
Opublikuj na:

data wydruku: poniedziałek, 9 grudnia 2019 roku 08:01:27
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=146&art_ID=2171