Mak polny. Lecznicza moc czerwonych płatków

  • środa, 17 czerwca 2015
  • autor: Paulina Szpargała
„Siała baba mak, nie wiedziała jak...” Warto wiedzieć, że to właśnie z właściwości odżywczych i leczniczych maku polnego możemy korzystać bez obaw. Ten konkretny gatunek rośliny jest bogaty w witaminy A, C, D, E, zawiera w sobie wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. W przeciwieństwie do maku lekarskiego, na bazie którego sporządza się morfinę i kodeinę, nie uzależnia, a pomaga w wielu dolegliwościach, jakich?
mak polny

Czesław Miłosz
Przypowieść o maku
 
Na ziarnku maku stoi mały dom,
Psy szczekają na księżyc makowy
I nigdy jeszcze tym makowym psom,
Że jest świat większy-nie przyszło do głowy. 
Ziemia to ziarnko, naprawdę nie więcej,
a inne ziarnka - planety i gwiazdy.
A choć ich będzie chyba sto tysięcy,
domek z ogrodem może stać na każdej. 
Wszystko w makówce. Mak rośnie w ogrodzie,
Dzieci biegają i mak się kołysze.
A wieczorami, o księżyca wschodzie
Psy gdzieś szczekają, to głośniej, to ciszej.
 
  Teraz, gdy możemy cieszyć się widokiem malowniczych pól, urokliwie udekorowanych czerwienią maków, warto wiedzieć więcej o tej popularne w naszym kraju roślinie, kwiatami której w starożytnym Egipcie przystrajano grobowce. Najprawdopodobniej, rodzinną kolebką maku polnego jest rejon śródziemnomorski. W Polsce, obficie porasta przydroża, nieużytki oraz pola uprawne, na których cieszy się mianem nieustępliwego chwasta.
Jest wiele gatunków maku, do najpopularniejszych z nich należą:

mak polny (Papaver rhoeas)
• mak Kernera (Papaver kerneri)
• mak lekarski (Papaver somniferum)
• mak wschodni (Papaver orientale)
• mak Kernera (Papaver kerneri)
• mak nagołodygowy (Papaver nudicaule)
mak lekarski (Papaver somniferum)
• mak piaskowy (Papaver argemone)
• mak alpejski (Papaver alpinum)
• mak wschodni (Papaver orientale)
• mak wątpliwy (Papaver dubium)
• mak tulipanowy (Papaver glaucum)
• mak nagołodygowy (Papaver nudicaule)
• mak atlantycki (Papaver atlanticum)
• mak tatrzański (Papaver tatricum)
 
Źródło informacji: www.atlas-roslin.pl
Mak polny – właściwości
  Ziołolecznictwo korzysta przede wszystkim z płatków kwiatów maku polnego, które raczą nas swym urokiem każdego lata. Zawierają w sobie m.in. alkaidy, kwasy organiczne, sole mineralne, antocyjany i śluz. Napary z rośliny, wykazują działanie wykrztuśne, osłaniające, uspokajające i przeciwkaszlowe. Choć mak polny, kojarzony jest przede wszystkim z terapią bezsenności, poza tym jednak, że skutecznie ułatwia zasypianie, doskonale sprawdza się także przy uporczywym kaszlu, anginie, przeziębieniach, nieżytach górnych dróg oddechowych oraz biegunkach. Mak polny znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Jego właściwości osłonowe są bazą wielu preparatów do higieny intymnej, płukania jamy ustnej, przemywania spojówek.
 
Lecznicze płatki
  Późną wiosną i latem cieszą nas urokiem swej intensywnej czerwieni. Płatki maku zbiera się w maju oraz czerwcu, po czym starannie suszy. Surowiec można stosować pod postacią naparu i łączyć z innymi ziołami, np. z lipą, męczennicą cielistą, lawendą wąskolistną. Do sporządzania syropów, używa się sproszkowanych kwiatów.
 mak polny
  Płatki maku działają na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, zmniejszając stany ich podrażnienia. Fizjologicznie pobudzają ruchy nabłonka rzęskowego, ułatwiają odksztuszanie i hamują nadmierne odruchy kaszlowe. Uspokaja i może powodować senność szczególnie u dzieci i osób starszych. Zewnętrznie, używa się naparu lub odwaru, aby zmniejszyć stany zapalne skóry i błon śluzowych. Mak polny jest szczególnie pomocy w suchym kaszlu i chrypce, zwłaszcza w połączeniu ze ślazem dzikim lub prawoślaz lekarski.
 Z płatków maku można otrzymać czerwony atrament. Wystarczy zalać je niewielką ilością wrzątku, odstawić na kilka godzin, przecedzić, na koniec dodać łyżkę spirytusu. Czerwień maków wykorzystywana jest nie tylko do barwienia leków czy tkanin, dodaje koloru również winom i różnego rodzaju napojom.
Środki ostrożności
  Przekroczenie zalecanych dawek może spowodować nudności oraz senność. Stwierdzono, że trawa zachwaszczona makiem powoduje zatrucia bydła. Nie stosuje się owoców maku polnego, ponieważ zawierają toksyczne alkaloidy. Zielone makówki są trujące.
 
Paulina Szpargała
paulina@joga-joga.pl
 
 
 
Opublikuj na:

data wydruku: czwartek, 20 czerwca 2019 roku 16:07:31
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=146&art_ID=1985