Forsycja – alternatywa dla syntetycznej witaminy C

  • środa, 29 kwietnia 2015
  • autor: Paulina Szpargała
Jest królową rutyny w świecie roślin ;-). Zawiera mnóstwo witaminy C, antocyjanów i wiele innych cennych dla zdrowia składników. Rośnie na wyciągnięcie ręki i właśnie kwitnie! Doskonale wspiera odporność, uelastycznia naczynia krwionośne, działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, uspokajająco i przeciwalergicznie. Złociste kwiaty można jeść prosto z krzaczka lub zasuszyć na herbatkę. Zbierać na czystym terenie, z dala od ulic!
 forsycja
  Piękno złocistych kwiatów forsycji, już z daleka przyciąga wzrok i zniewala urokiem. Choć krzewy te, kojarzą się przede wszystkim jako rośliny ozdobne, warto wiedzieć także o ich cennych właściwościach leczniczych, szczególne, iż kwiaty bogate w rutynę i witaminę C, możemy aktualnie zbierać i zajadać na zdrowie!
  Z botanicznego punktu widzenia Forsythia należy do rodziny oliwkowatych i liczy 7 gatunków, pochodzących ze wschodniej Azji i południowej Europy. Nazwa została nadana roślinie na cześć szkockiego botanika William’a Forsyth’a. Forsycje są popularnie uprawiane w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W fitoterapii wykorzystywane są zarówno kwiaty jak i owoce - Flos et Fructus Forsythiae. Kwiaty zbiera się po rozwinięciu lub przy połowicznym otwarciu (kwiecień-maj) i suszy w przewiewnym miejscu w ciemności, w temperaturze pokojowej. Późnym latem można zbierać owoce krzewu, zanim otworzą swoje„klapy”.
forsycja
Kwiaty zawierają blisko 1% rutyny, co w świecie ziół jest ewenementem. Charakteryzują się także, mi.in. dużą zawartością:
kwercetyny – o działaniu przeciwalergicznym i przeciwzapalnym oraz hamującym uwalnianie histaminy;
antocyjanów – roślinnych związków organicznych, najczęściej wykorzystywanych w kosmetyce, barwieniu i konserwowaniu żywności;
saponin trójterpenowych - działających moczopędne, wykrztuśne, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne, antygrzybicznie i przeciwwirusowo. Wzmagają także wydzielanie śluzu, aktywizują procesy wchłaniania składników pokarmowych z jelit do krwi, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci;
kwasów fenolowych – o właściwościach przeciwutleniających, spowalniających aktywność wolnych rodników, wykazujących zdolność do hamowania rozwoju nowotworów i tworzenia się mutagennych związków, m.in. nitrozoaminy.
forsycja
„Wodno-alkoholowe wyciągi z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi, wzmagają diurezę, działają uspokajająco, rozkurczowo, przeciwzapalni i przeciwalergicznie. Stabilizują strukturę włókien kolagenowych i elastynowych oraz komórek tucznych. Zastosowane w kosmetykach opóźniają procesy starzenia. Zespół flawonoidowo-lignanowy hamuje uwalnianie histaminy, przez co zmniejsza przepuszczalność śródbłonków i hamuje odczyny uczuleniowe.”
źródło: http://www.poradynazdrowie.manpol.pl/
Już z jednej garści świeżych lub suszonych kwiatów możemy przygotować leczniczą herbatkę– parząc pod przykryciem około 20 min. Naparem możemy także przemywać podrażnione oczy, np. przy zapaleniu spojówek. Kwiaty forsycji doskonale odnajdą się także na talerzu – jako oryginalny dodatek do wiosennych sałatek, kanapek i twarożków. Korzystajmy więc na zdrowie, pamiętając, aby zbiorów dokonywać w jak najczystszych miejscach – oddalonych od ulic i zabudowań.
forsycja
Opublikuj na:

data wydruku: wtorek, 22 października 2019 roku 01:00:12
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=146&art_ID=1924