Mniszek lekarski

  • środa, 22 kwietnia 2015
  • autor: Paulina Szpargała
Jako pierwsi, lecznicze właściwości mniszka odkryli najprawdopodobniej Arabowie. Nasza medycyna ludowa, zaczęła stosować roślinę przy dolegliwościach reumatycznych, egzemach oraz jako delikatny środek przeczyszczający. Choć słonecznych „mleczy” nie sposób przegapić, warto pamiętać, iż najcenniejsze składniki odnajdziemy w młodych, zielonych liskach mniszka, które kwietniową porą wschodzą na wszelakich kobiercach zieleni.
mniszek
 
Małe słońce złoci się na łące.
Jedno przy drugim, drugie przy trzecim i tak im czas do zimy uleci...
A kiedy z zielonej toni Mniszek się wyłoni – wiosny dzban zostanie napełniony!
 
Mniszek lekarski  (Taraxacum officinale)
  W medycynie ludowej jest powszechnie stosowany jest jako środek żółciotwórczy, żółciopędny, wzmagający diurezę, pobudzający przemianę materii, odtruwający i poprawiający trawienie. Kwiaty mniszka pomagają regulować miesiączkowanie i niwelować napięcie przedmiesiączkowe. Dawniej, roślinę zalecano również często przy upławach i problemach z płodnością.
  Sok, odwar oraz napar z mniszka, skutecznie rozkurczają mięśnie gładkie i regulują wypróżnienia, wspomagają także kuracje chorób skórnych i otyłości. Mikstury z mniszkiem w roli głównej, zalecane są w fitoterapii cukrzycy (obniżają cukier we krwi) oraz przy złej tolerancji glukozy. Mniszek wykazuje również działanie przeciwmiażdżycowe, zapobiega powstawaniu i odkładaniu w układzie żółciowym złogów i kamieni żółciowych, skutecznie zapobiega zastojom żółci. Jest ceniony w ochronie wątroby przed uszkodzeniami i marskością. Świeży sok jest także cennym składnikiem kuracji oczyszczających.
  Korzeń mniszka wykazuje właściwości prebiotyczne i często zalecany jest przy ogólnym osłabieniu ustroju, w leczeniu niedokrwistości i nowotworów. Młode listki mniszka zebrane w czystym środowisku, nadają się do spożywania na surowo. Można urozmaicać nimi wiosenne sałatki i zupy. Korzenie spożywa się podobnie jak inne warzywa, a palone stosuje nawet jako zamiennik kawy. Lecznicze herbatki można przygotowywać z suszonych korzeni oraz liści – i stosować w zależności od aktualnych potrzeb organizmu.
  Ponieważ mniszek lekarski rozsiewa się w sposób niekontrolowany, można spotkać go nieomal wszędzie!
Środki ostrożności
  Ponieważ produkowany przez roślinę sok mleczny posiada właściwości trujące – w przypadku kontaktu ze skórą, może dojść do zapalenia.
Źródło informacji: Zioła w kuchni i domowej apteczce”, B. Bohne i in.
Paulina Szpargała
paulina@joga-joga.pl
 
 
 
Opublikuj na:

data wydruku: piątek, 22 listopada 2019 roku 03:02:53
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=146&art_ID=1918