Pokrzywa – na wzmocnienie i oczyszczenie

  • środa, 25 marca 2015
  • autor: Paulina Szpargała
Korzenie leczniczego zastosowania pokrzywy sięgają czasów starożytnych. Ponieważ sok wyciskany ze świeżych pokrzyw jest polecany do kuracji oczyszczających organizm z nagromadzonych toksyn, warto mieć na uwadze cenne właściwości tej popularniej rośliny, którą możemy z powodzeniem stosować w celach profilaktycznych, leczniczych, pielęgnacyjnych i kulinarnych. Gdy pokrzywa wschodzi - lato nadchodzi. Choć jeszcze jej nie widać, warto wypatrywać i świeżą spożywać! :-)
pokrzywa
Jan Brzechwa
Osioł i róża
Przemówił osioł do róży:
„Tak pani zapach mnie nuży,
A kolce, paniusiu złota,
To jest zwyczajna głupota.
I taka pani pąsowa,
Że boli po prostu głowa.
Niech pani weźmie pokrzywę:
Z niej są korzyści prawdziwe,
Bezwonna jest, no a przy tym
Zjeść można ją z apetytem.
I każdy osioł to powie:
Pokrzywa taka - to zdrowie!”
(…)
  Dawni Słowianie, przypisywali pokrzywie właściwości magiczne. W wigilię św. Jana, zawieszano ją na bramach i wejściach do chat, aby ochronić się przed demonami. Pokrzywowe wiechy na polach, zabezpieczały zasiewy przed urokami, a spalenie pokrzyw przed nadejściem burzy rozpędzało chmury i odstraszało pioruny. Od XVII wieku pokrzywa była głównie wykorzystywana w przemyśle włókienniczym, a ubrania zeń utkane ochraniały przed złymi duchami.
Właściwości
  Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) - jest powszechnie znaną rośliną, występującą praktycznie na całym świecie – za wyjątkiem kręgu polarnego i Afryki Południowej. Łodyga i liście tego popularnego zarówno „chwastu” jak i surowca zielarskiego, zawierają witaminy A i C, są bogate w kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, aminy, karotenoidy i mnóstwo chlorofilu. Dużego znaczenia nabrał też sam korzeń rośliny, kumulujący w sobie substancje o charakterze lektyn i polisacharydów – pomagających m.in. w zahamowaniu przerostu gruczołu krokowego, oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii, ułatwiających wydalanie mocznika. Pokrzywa pozwala podnieść poziom hemoglobiny i ilość czerwonych krwinek, a także obniżyć poziom cukru we krwi. Wodę pokrzywową, sporządzaną na spirytusie, wciera się w miejsca dotknięte reumatyzmem, a wyciąg stosuje w specyfikach do pielęgnacji włosów.
  To, co parzy nas w pokrzywie to nic innego jak włoski zawierające kwas mrówkowy, który neutralizuje się podczas sparzenia rośliny wrzątkiem – o czym należy pamiętać podczas przyrządzania z niej potraw. Jest także cennym źródłem soli organicznych, wskazanym przy nieprawidłowej przemianie materii oraz dietach ubogich w sól.
Sok z pokrzywy
  Na oczyszczenie organizmu z zalegających toksyn, szczególnie po zimie, zalecana jest kuracja pokrzywowa, która pomaga skutecznie pozbyć się złogów nagromadzonych w organizmie. Odtruwający sok, przygotujesz z wyciśniętych w sokowirówce świeżych pokrzyw. Popijaj codziennie przez 2 tygodnie, 1-2 łyżki. Jeśli smak będzie Ci nie w smak, można dodać cytryny i modu.
Odwar z pokrzywy
  Potrzebujesz około 50 g suszonych liści pokrzywy i 1 litr wody. Wystarczy włożyć liście do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i odcedzić. Jeśli chcemy oczyścić organizm, zaleca się picie dwóch lub trzech szklanek dziennie. Można także stosować jako płyn do płukania przy stanach zapalnych jamy ustnej, zapaleniu dziąseł, bólach gardła i aftach. Odwar stosuje się również jako wzmacniającą płukankę do włosów ciemnych – jasne, może przebarwić. Jeśli nie mamy dostępu do pokrzyw z czystego środowiska, można się wspomóc surowcem dostępnym w sklepach zielarskich i korzystać z gotowych do zaparzenia mieszanek.
Pokrzywa w kuchni
  Z młodych listków i wierzchołków łodyg możemy przygotować smaczną i bardzo zdrową zupę, witaminizującą sałatkę, wystrzałowy koktajl, a także urozmaicać wiosenne przekąski i sosy ziołowe. Ziela pokrzywy w całości używa się jako naturalnego konserwantu, zapobiegającego psuciu się podczas transportu żywności, gdy nie ma dostępu do chłodziarek czy lodu.
Źródła:
„Porady lecznicze, kosmetyczne i kulinarne z zielnika J. R. Tolkiena”, G. Gregorutti, L. Vassallo,
„Zioła i przyprawy mojej kuchni”, B. Markuza,
„Zioła w kuchni i domowej apteczce”, B. Bohne i inni,
„Majowe pokrzywy”: /index.php?LANG=pl&page_ID=139&art_ID=249
Paulina Szpargała
 
Opublikuj na:

data wydruku: sobota, 23 listopada 2019 roku 02:04:15
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=146&art_ID=1889