Zamiast cukru – stewia – naturalnie słodka i zdrowa roślina!

  • wtorek, 30 grudnia 2014
  • opracował: Paulina Szpargała
Stewia nie zawiera kalorii, a jest blisko 40 razy słodsze od zwykłego cukru buraczanego! Jest dostępna w proszku, tabletkach i płynie, a sadzonkę rośliny możemy z powodzeniem wyhodować samodzielnie w domu. Jedna łyżeczka sproszkowanej stewii jest równa słodkością standardowej szklance cukru!
stewia
Co się tyczy samej rośliny, swym rodzajem obejmuje 240 gatunków. Odmianą, którą wykorzystuje się jako alternatywę dla cukru jest pochodząca z Brazylii i Paragwaju stevia rebaudiana. Jej właściwości słodzące oraz prozdrowotne odkryli Indianie ze szczepu Guarani, a pierwsze wzmianki pisemne pojawiły się dopiero pod koniec XIX wieku za sprawą szwajcarskiego botanika prowadzącego badania w Ameryce Południowej.
Na początku lat 70. XX w. uprawą stewii zajęli się Japończycy, a obecnie jest powszechna w wielu krajach Azji – Malezji, Tajlandii, Chinach, Korei oraz na Tajwanie, w Izraelu i Ameryce Południowej – szczególnie w Brazylii, Paragwaju i Argentynie. W Europie przez wiele lat stewia była zakazana ze względu na domniemane właściwości przyczyniające się do powstawania nowotworów. Sami Indianie uważani, że podawania w dużych dawkach jest środkiem poronnym.
W Polsce i pozostałych krajach Unii Europejskiej, stewia (jako środek spożywczy) została dopuszczona do obrotu w 2011 r. wcześniej można było ją spotkać jedynie jako zioło w sklepach ze zdrową żywnością.
Właściwości stewii
Liście stewii są blisko 40 razy słodsze od cukru, a sproszkowane około 300 razy. Do przygotowania ciast i innych słodkości wystarczy więc zaledwie odrobina wyciągu.
  • Nie zawiera kalorii – naturalnie sprzyja zrzuceniu zbędnych kilogramów.
  • Hamuje łaknienie i apetyt na słodycze.
  • Nie niszczy zębów.
  • Jest odpowiednia dla cukrzyków – jej wartość w indeksie glikemicznym (IG) wynosi 0 (im niższy wskaźnik tym lepiej). Dla porównania cukier posiada IG równe 80, a frytki 95. Można uznać ją bez wątpienia za produkt zbawienny przy problemach cukrzycowych – chorzy nie muszą rezygnować ze słodkości opartych na stewii.
  • Reguluje ciśnienie krwi. W Ameryce Południowej lekarze przepisują leki ze stewią pacjentom z nadciśnieniem.
  • Liście stewii są bogate w witaminę C, beta-karoten, magnez, żelazo, wapń oraz wiele innych mikroelementów.
Ta niezwykła, słodsza od cukru roślina, stwarza okazję do zmian naszych nawyków żywieniowych, w których cukier nie rzadko wiedzie prym, regularnie czyniąc spustoszenia w organizmie. Niewątpliwym plusem jest również wydajność tego naturalnego słodzika, która w perspektywie czasu jest ekonomiczna i mniej obciążająca dla portfela.
 
Źródło wykorzystanych w tekście informacji: Poczta Zdrowia
 
Opublikuj na:

data wydruku: sobota, 24 października 2020 roku 20:02:39
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=146&art_ID=1796