Ziołowy detoks organizmu

  • niedziela, 23 listopada 2014
  • autor: Paulina Szpargała
Jesień to pora szczególnie sprzyjająca oczyszczaniu organizmu. Istnieje wiele metod na pozbycie się nagromadzonych toksyn. Podstawą każdej z nich jest odpowiednia dieta, przywracająca równowagę. Ponieważ detoks jest procesem angażującym wszystkie układy i narządy ciała, warto wesprzeć go naturalnie kompleksowym działaniem ziół.
Jesień to ajurwedyjska pora vaty (wiatru), charakteryzująca się lekkością, suchością i zimnem, przez co wzmagają się one również w tym czasie w naszym organizmie.
zioła
Pozytywne właściwości - takie jak energia, entuzjazm, kreatywność utrzymują się do momentu, w którym pozostajemy w równowadze. Kiedy vata przybiera na siłach, możemy odczuwać niepokój, trudności z koncentracją, bezsenność, suchość skóry. Częściej niż zwykle mogą męczyć nas również zaparcia, wysokie ciśnienie, przyspieszone bicie serca i chaos myśli. Najczęściej, problemy te dotykają osoby z dominującym typem vaty, ale ponieważ w każdym z nas jest on obecny, warto wiedzieć co robić, kiedy się nasila.
Aby złagodzić vatę i utrzymać równowagę w okresie jesienno-zimowym, ajurweda zaleca sezonowe oczyszczanie. Do utrzymania prawidłowego nawilżania ciała, niezbędne jest też wewnętrzne i zewnętrzne natłuszczanie. Jesienią dochodzi najczęściej do manifestowania się nagromadzonych w czasie całego roku złogów i toksyn – vaty (wiatru) i pitty (żółci), które rozprzestrzeniają się po ciele i dają o sobie znać w postaci różnych chorób, dolegliwości i schorzeń.
Stosowanie diety oczyszczającej organizm z nagromadzonych zanieczyszczeń, powinno być przemyślane i konsekwentne zastosowane. Warto wesprzeć ten proces leczniczym działaniem ziół, delikatnie pobudzających układ trawienny.
zioła
 
Istnieje wiele ziół pomagających w pozbyciu się toksyn z organizmu. Do samodzielnie przygotowywanych mieszanek ziołowych, warto włączać te, które szczególnie usprawniają procesy trawienne, regulują wypróżnienie, działają napotnie i moczopędnie.
W terapii oczyszczającej najczęściej stosuje się następujące zioła:
  • pokrzywa,
  • skrzyp polny,
  • ziele krwawnika,
  • koper włoski,
  • kwiat stokrotki,
  • kwiat jasnoty białej,
  • kora brzozy,
  • koszyczek rumianku,
  • dziurawiec zwyczajny,
  • łopian większy,
  • cykoria podróżnik,
  • koniczyna,
  • fiołek trójbarwny,
  • korzeń mniszka lekarskiego,
  • czarnuszka,
  • liść maliny i poziomki,
  • korzeń arcydzięgla,
  • owoc dzikiej róży,
  • kwiat nagietka,
  • korzeń łopianu,
  • kłącza tataraku,
  • kwiat kocanki,
  • ostropest plamisty,
Zioła można stosować pojedynczo oraz w mieszankach. Ważne, aby przed przygotowaniem naparu, zapoznać się ze dokładnymi właściwościami każdego z ziół. Najkorzystniej jest popijać trzy razy dziennie szklankę naparu przed posiłkiem. Zioła parzymy pod przykryciem min. 20 min.
Głębokiego oczyszczania!
paulina@joga-joga.pl

 
Opublikuj na:

data wydruku: piątek, 18 września 2020 roku 18:53:40
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=146&art_ID=1758