Granat – witaminowa bomba dla zdrowia

  • poniedziałek, 17 listopada 2014
  • autor: Paulina Szpargała
Mitologiczny owoc życia, płodności i długowieczności. Przedmiot wielu badań naukowych, popularny surowiec leczniczy nabierający coraz większego znaczenia w profilaktyce antynowotworowej. Zarówno symbolika owocu jak i jego właściwości prozdrowotne doczekały się wielu ciekawych analiz.
Odkrycie w tym niezwykle soczystym owocu dużej ilości rzadkich przeciwutleniaczy i składników odżywczych potwierdza zarówno zamierzchła historia jak i nowoczesna nauka. Za miejsce pochodzenia drzewa granatowca powszechnie uznaje się Persję Granatowiec jest jedną z najstarszych roślin hodowlanych Bliskiego Wschodu, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą z sprzed ponad 5000 lat.
W Biblii i mitologii granat zajmuje miejsce szczególne. Jego drzewo było symbolem płodności – na jeden owoc może przypadać nawet 800 nasion:-). Intensywna czerwień jabłek granatu była symbolem płomiennej miłości, z tej tej przyczyny dawniej po zaślubinach przed parą nowożeńców rozbijano owoce - uwolnione nasiona miały zwiastować im wielodzietność. Od czasów antyku sok był porównywany do krwi, a kształt owocu do kobiecej piersi.
granat
Według niektórych przekazów, tajemnicze Drzewo Życia z rajskiego ogrodu było granatowcem, z którego Ewa zerwała „jabłko”. Obecnie wiemy, że owoc zawiera wartościowe fitofenole w formie unikalnych przeciwutleniaczy – których ma więcej niż zielona herbata i czerwone wino razem wzięte.
Walory lecznicze rośliny
Hipokrates zalecał sok z granatów przy bólach żołądka, a sproszkowane nasiona do leczenia ran. W medycynie śródziemnomorskiej i dalekowschodniej, korę z drzewa granatowca wykorzystuje się m.in. jako środek antypasożytniczy, ponieważ zawiera alkaloidy, skutecznie zwalczające tasiemca. Owoc zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu, a zawarte w nim polifenole, chronią przed chorobami: nowotworowymi, układu sercowo-naczyniowego oraz stanami zapalnymi.
Większość analiz chemicznych koncentruje się na soku, skórce otaczającej ziarenka i oleju z nasion.
  • Wyniki badań naukowych wskazują, że ekstrakt z kory, soku i oleju z nasion granatu spowalnia reprodukcję komórek rakowych.
  • Flawonoidy zawarte w owocu pomagają łagodzić stany zapalne i bolesności stawów.
  • Jeden owoc może zapewnić aż 40% dziennego zapotrzebowania w witaminę C.
  • Obniża poziom tzw. złego cholesterolu i aktywnie wspiera układ krwionośny.
Sam granat jednak cudów nie uczyni, ale dieta obfitująca na co dzień w naturalne bomby witaminowe z pewnością odczuwalnie zaprocentuje poprawą naszego zdrowia i samopoczucia .:-)
 
Opublikuj na:

data wydruku: środa, 20 stycznia 2021 roku 02:22:16
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=146&art_ID=1748