Roślinna insulina prosto z krzaczka? - Jagoda, drogocenny owoc dla zdrowia.

  • poniedziałek, 27 października 2014
  • autor: Paulina Szpargała
Borówka czarna jest rośliną pospolicie występującą na terenie naszego kraju. Choć czas zbioru jej leczniczych owoców przypada w lipcu, na połoninach możemy zajadać się nimi nawet do późnej jesieni, jeśli oczywiście nie uprzedzą nas w tym mieszkańcy lasu, dla których czarne korale stanowią podstawowy element diety. Warto wiedzieć o tym naturalnym źródle przeciwutleniaczy, kojącym zmęczone oczy, wspierającym w infekcjach, a na cukrzyków działającym w podobny sposób jak insulina.
Vaccinium myrtillus to gatunek wieloletni i rozpowszechniony w Europie, Azji i Ameryce Północnej w rejonach klimatu arktycznego i umiarkowanego. W Polsce najczęściej możemy spotkać ją w lasach buczynowych, iglastych, na torfowiskach i innych terenach podmokłych. Bez trudu znajdziemy ją zarówno na nizinach jak i przy górskich szlakach (gdzie zbiór jagód, ze względu na ochronę przyrody, jest stanowczo zakazany).
Właściwości i zastosowanie
Dawno, dawno temu, gdy na świecie nie było jeszcze antybiotyków, czarnymi jagodami leczono rozmaite przypadłości, w tym choroby zakaźne, m.in tyfus i polio. Medycyna ludowa po dziś dzień obezwładnia ich mocą ostre biegunki i choroby pasożytnicze. Zastosowanie znajdują również liście, które podobnie jak suszone owoce łagodzą stany zapalne przewodu pokarmowego i dróg moczowych. Sok z jagód jest cenionym antidotum na zatrucia i skutecznie pomaga pozbyć się z organizmu toksyn. Lista zastosowań tych smacznych i prozdrowotnych korali jest doprawdy imponująca :)
Borówka czarna jest rośliną wspomagająca profilaktykę i terapię wielu chorób. Naukowcy i dietetycy podkreślają liczne, dobroczynne właściwości zarówno jej owoców jak i liści. Czarne jagody posiadają intensywne działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe, doskonale sprawdzą się więc w okresach słabszej odporności organizmu, którym sprzyja jesienno-zimowa aura. Liście z kolei zawierają antocyjany, arbutynę, olejki eteryczne i substancje ściągające o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Wyciąg z nich skutecznie hamuje łojotok i nadmierną potliwość. Z uwagi na obecność substancji ściągających, używane są często w leczeniu trądziku, grzybicy i innych problemach skórnych. Użyteczne i pożyteczne są także w stanach zapalnych układu moczowego, zapaleniu gruczołu krokowego, cukrzycy i retynopatii cukrzycowej.
Najwięcej witamin mają oczywiście świeże owoce, zerwane prosto z krzaczka - dostarczają masę mikro i makroelementów, mają również najsilniejsze działanie rozluźniające przy zaparciach. Suszone owoce działają z kolei przeciwbiegunkowo, przeciwgorączkowo i antyseptycznie. Naparem z tego surowca możemy skutecznie pozbyć się bólu i wyciszyć niepokój. Jest każe popularnym środkiem na kaszel i infekcje układu oddechowego w postaci soku i syropu. Wyciąg z jagód neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii, uszczelnia też bony śluzowe żołądka. Owoców tych nie powinno zabraknąć w jadłospisie osób borykających się z nowotworem.
jagoda
Co dokładnie mają mają w sobie czarne jagody?:
kwas foliowy,
fitoestrogeny,
antocyjany i garbniki,
witaminę C i A,
witaminę B1 i B2,
witaminę PP,
fosfor, potas i wapń,
żelazo, cynk i mangan,
kwasy owocowe: jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy,
karotenoidy,
pektyny i in. 
Nie tylko na anemię
Jagody zawierają substancje, które biorą udział w produkcji czerwonych krwinek i m.in. uelastyczniają naczynia krwionośne skutecznie przeciwdziałając anemii. Nic więc dziwnego, że często są składnikiem leków suplementów diety zalecanych przy niedokrwistości. Obniżają także poziom tzw. złego cholesterolu i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie oczu. Przyspieszając i tym samym wspomagając regenerację rodopsyny (barwnika znajdującego się w siatkówce oka, odpowiedzialnego m.in. za widzenie po zmroku) jagody opóźniają proces utraty wzroku, zapobiegają powiększaniu się krótkowzroczności i poprawiają widzenie w ciemności. Jagody są także często stosowane w leczeniu hemoroidów, żylaków i słabych naczyń krwionośnych. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, opóźniają proces starzenia się i pozwalają dłużej cieszyć się dobrą formą i urodą. Kosmetyki z ekstraktem tej rośliny skutecznie ściągają i wygładzają skórę. Polecane są szczególnie przy cerze tłustej, trądzikowej i naczynkowej.
Naturalna insulina?
Od XIX wieku przypisuje się borówce właściwości obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszania wydalania cukru wraz z moczem. Dlaczego? Podczas badań, z liści krzewiny udało się wyizolować myrtylinę i neomyrtylinę – pochodne kwasu galusowego, którym przypisuje się działanie przeciwcukrzycowe – hipoglikemiczne. Późniejsze analizy wykazały również dużą zawartość chromu cechującą się dobrą przyswajalnością w profilaktyce i leczeniu cukrzycy.
Zbieranie jagód jest zajęciem czasochłonny, nie powinny dziwić nas zatem wysokie ceny tego przysmaku. Choć w procesie gotowania, pieczenia i in. kulinarnych wyczynów raczyć będziemy przede wszystkim nasze podniebienie (ponieważ najwięcej właściwości pro zdrowotnych mają świeże, nieprzetworzone owoce), warto w sezonie korzystać z tego naturalnego bogactwa a najlepiej samemu wybrać się po nie do lasu!
Owocnych zbiorów! :)
paulina@joga-joga.pl
 
Opublikuj na:

data wydruku: niedziela, 15 września 2019 roku 16:45:34
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=146&art_ID=1725