ścieżka do tekstu:

Mleko Kozie

    MLEKO KOZIE – jeden z najstarszych pokarmów człowieka. Kozy towarzyszyły człowiekowi od zarania dziejów. Ich mleko jest łatwiej przyswajalne od mleka krowiego.
    MLEKO KOZIE – jeden z najstarszych pokarmów człowieka. Kozy towarzyszyły człowiekowi od zarania dziejów. Ich mleko jest łatwiej przyswajalne od mleka krowiego.
    Białko mleka koziego ma korzystniejszy skład niż białko krowie. Kuleczki tłuszczu w nim występujące są 3 razy mniejsze niż krople tłuszczu w mleku krowim, dlatego są łatwiej przyswajalne. Tłuszcz kozi zawiera również więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.
    Mleko krowie zawiera również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminę C. Zawiera dużo soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu, potasu i chloru.
    Mleko kozie ma niewiele witaminy B12, kwasu foliowego i żelaza, co przy długotrwałym spożyciu może pogorszyć jakość krwi. Wysoka zawartość jonów chloru i potasu nie jest zbyt korzystna dla organizmu, dobrze jest więc rozcieńczać mleko przed spożyciem.
    Smak mleka zależy od tego jak są hodowane kozy. Zwierzęta przebywające w oborze dają mleko o specyficznym posmaku „kozła”. Jeśli zwierzęta żyją na swobodzie zapach znika.
    Mleko kozie jest również wspaniałym kosmetykiem – wygładza i nawilża skórę, łagodzi podrażnienia. Jest cennym składnikiem wielu preparatów kosmetycznych.
     

    data wydruku: piątek, 26 lutego 2021 roku 16:27:52
    adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=140&art_ID=157