ścieżka do tekstu:

Malina

    MALINA – należy do roślin występujących jeszcze w neolicie. Była pokarmem człowieka pierwotnego. Znana w starożytności i opisana przez Dioskorydesa, który w lecznictwie używał wyłącznie liści.
     
    malinaW średniowieczu wprowadzono malinę do uprawy w przyklasztornych ogrodach, w XVI wieku zaczęto sporządzać syrop malinowy.
    Owoce maliny zawierają fruktozę, glukozę i sacharozę, kwasy organiczne – jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy, pektyny, sole mineralne – żelazo, potas i dużo cynku. Witamy B1, B2, B6, C i PP oraz prowitaminę A.
    Owoce maliny działają napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. W warunkach domowych stosuje się najczęściej syrop z malin albo napar z suszonych owoców. Jest to doskonały środek na przeziębienie.
    Odwar z liści malin stosuje się przy biegunkach, bólu żołądka i na poprawę trawienia.
    Malina to doskonały owoc znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Świetna na surowo, w postaci soków, konfitur, dżemów, kompotów i win.
    Suche owoce dodają smaku każdej herbacie.
     
     

    data wydruku: piątek, 26 lutego 2021 roku 16:39:13
    adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=140&art_ID=127