ścieżka do tekstu:

Marakuja

    MARAKUJA (passiflora edulis Sims)– inaczej męczennica jadalna. Nazwa pochodzi od wyglądu rośliny, która podobno przypomina narzędzia męki Chrystusa. Z łaciny passio to cierpienie a flos – kwiat.
    Męczennica to krzewiaste pnącze dochodzące do długości 80 metrów. Ma wyjątkowo piękne kwiaty.
    marakuja2Pochodzi ze środkowej i poludniowej Ameryki. Najlepiej rośnie na wysoko położonych terenach o klimacie tropikalnym w Brazylii, Peru, Kolumbii i Ekwadorze.
    Owoc dochodzi do wielkości kurzego jajka, ma intensywny i orzeźwiający smak. Miąższ jest miękki i galaretowaty z dużą ilością jadalnych nasion.
    Zawiera dużo karotenów, niacynę, kwas cytrynowy, witaminę C (do 23 mg/100 gram), wapń i żelazo.
    Owoc marakui spożywa się na surowo lub jako dodatek do słodkich sosów i napojów. Jest świetny do drinków.
    Wartość energetyczna 34 kcal na 100 gram.
     
     

    data wydruku: piątek, 26 lutego 2021 roku 16:40:46
    adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=140&art_ID=125