ścieżka do tekstu:

Ananas

    ANANAS – uprawiany w Ameryce długo przed przybyciem Kolumba.
    ananasW dzisiejszych czasach uprawia się go w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach, Filipinach. Nazwa pochodzi od indyjskiego słowa „nana” – co znaczy zapach. Ananas zawiera bromelinę – enzym ułatwiający trawienie (szczególnie białka). Dzięki temu jest używany jako skuteczny środek w dietach odchudzających. Bromelina podnosi również odporność organizmu na infekcje. Jeśli chcemy korzystać z błogosławieństw bromeliny należy jeść ananasa na surowo.
    Owoce są bardzo bogate w cukry, mogą ich zawierać do 14 %. Poza tym ma dużo witaminy C (do 40 mg%), kwasów organicznych, miedzi i potasu.
    Ważnym składnikiem ananasa jest mangan – biopierwiastek, który odgrywa ważną rolę w procesie prawidłowego rozwoju komórek i właściwego działania witaminy B1. Mangan razem z miedzią i żelazem jest niezbędny do prawidłowego procesu wytwarzania krwi. Zapobiega również rozwojowi osteoporozy.
    Wg Pięciu Przemian ananas należy do elementu Ziemi (smak słodki) – wzmacnia pracę śledziony, trzustki i żołądka. Świetnie działa na jakość skóry.
    Wartość energetyczna 54 kcal na 100 gram.
     
     
     

    data wydruku: piątek, 26 lutego 2021 roku 10:00:48
    adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=140&art_ID=106