ścieżka do tekstu:

Bób po chłopsku

bób po chłopskuKto lubi bób, polubi ten przepis. Kto nie lubi ma szansę się przekonać.

Skład:
-0.5 kg bobu
-1 cebula
-1 kiszony ogórek
-1 pęczek koperku
-2 ząbki czosnku
-pół szklanki śmietany (kwaśnej)
-1 łyżka masłą
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Opłukany bób zalać wrzątkiem, osolić i gotować pod przykryciem ok 15 minut do miękkości. Mrożony bób gotuje się ok 5 minut krócej. Odcedzić, osączyć i obrać z łupinek.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Kiszony ogórek pokroić w drobną kostkę. Nastepnie wymieszać bób, cebulę i ogórek oraz polać śmietaną. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Szczypiorek drobno posiekać i obficie posypać nim bób przed podaniem.
 
 

data wydruku: poniedziałek, 25 stycznia 2021 roku 01:47:45
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=139&art_ID=232