ścieżka do tekstu:

Grzyby mun z makaronem ryżowym

Nazwa dania brzmi egzotycznie, ale nie dajcie się zwieźć! Egzotyka jest w smaku, wykonanie zaś jest bardzo proste.

Moczymy paczkę grzybów Mun w gorącej wodzie (około 15-20 minut) wyciągamy i kroimy w paski.
grzyby mun
Sł – na rozgrzany olej wrzucamy dwie pokrojone cebule
O – pokrojonego selera (ok. połowy) i pora (białą część), pieprz, zmiażdżony czosnek, curry
Sn – grzybki Mun, sól
K – bazylię
G – tymianek

dusimy kilka minut pod przykryciem i dodajemy dalej:

Sł – łyżkę masła
O – jeszcze trochę pieprzu
Sn – sos sojowy
K – natkę pietruszki

Tak przygotowane grzyby podajemy z makaronem ryżowym. Na talerzu posypujemy prażonym na suchej patelni sezamem.

Smacznego!

data wydruku: środa, 20 stycznia 2021 roku 01:37:04
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=139&art_ID=172