ścieżka do tekstu:

Tarta z dyni

  • piątek, 14 października 2016
  • autor: Beata Zatońska
  • opracował: Beata Zatońska
Jesienią dynia jest dobra na wszystko. Można ją ugotować lub upiec. Dyniowa zupa rozgrzeje, gdy przemokniemy w jesiennym deszczu.  A dyniowa tarta rozjaśni październikową kolację.
Dynia jest pełna zalet. Ma mnóstwo witamin – A, B, PP i C, wiele cennych minerałów, m.in. żelazo, wapń, magnez, potas i selen. Jest bogatym źródłem błonnika. Jej słoneczny, pomarańczowy kolor poprawi nam humor, gdy jesteśmy udręczeni deszczem i wiatrem. Co ważne, jest też niskokaloryczna, łatwostrawna, tania i pyszna.
Zabieramy się do pracy. Z targu albo ze sklepu przynosimy dynię. Zazwyczaj sprzedawcy nie są w stanie powiedzieć, jaki gatunek tego szlachetnego warzywa nam oferują, ale tym nie należy się przejmować. Na tartę nadaje się na szczęście prawie każda – zwyczajna, hokkaido i piżmowa. Ciekawostka – dynia, z rodziny dyniowatych, jest… jagodą, ogromną jagodą.
Do przygotowania tarty potrzebne nam będą:
  • Jedno opakowania ciasta francuskiego – można je zrobić samemu, wtedy będzie zdrowsze, ale bardzo się trzeba przy nim napracować
  • Kilogram dyni
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Dwa ząbki czosnku
  • Trzy jajka
  • Oliwa z oliwek
  • Ser kozi twarogowy
  • Ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • Sól, pieprz do smaku
Pokrojona dynia
Dynię kroimy na półksiężyce i czyścimy z pestek. Kawałki dyni układamy na blasze. Między nimi umieszczamy czosnek i rozmaryn. Każdy kawałek dyni skrapiamy kilkoma kroplami oliwy. Teraz blacha z dynią wędruje do piekarnika na ok. pół godziny. Temperaturę ustawiamy na 180 stopni. Po chwili kuchnia wypełnia się aromatem pieczonych warzyw i ziół. Gdy dynia jest już miękka, wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy.
Kawałki dyni obieramy ze skórki, miąższ wrzucamy do miski. Wyciskamy upieczony, obrany z łupinek czosnek, dodajemy jajka, sól, pieprz. Całość miksujemy.
Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim. Trochę trzeba zostawić, żeby z pasków ciast zrobić dekoracyjną kratkę. Na cieście kładziemy masę dyniową. Potem na wierzchu układamy pokrojone pomidorki i małe kawałki sera. Całość wędruje do piekarnika na ok. 20-25 min w temperaturze ok. 180 stopni (termoobieg). Gdy tarta się podpiecze, wyciągamy ją, ozdabiamy paskami ciasta. I znowu do piekarnika aż do chwili, gdy ciasto się zrumieni. I już, tarta gotowa.
 
Opublikuj na:

data wydruku: poniedziałek, 3 sierpnia 2020 roku 10:41:48
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=138&art_ID=2354