ścieżka do tekstu:

Łazanki z kiszoną kapustą i żurawiną.

  • czwartek, 14 marca 2019
  • autor: Empatia Stowarzyszenie
  • źródło: Archiwum
Łazanki to taka mniej skomplikowana wersja bigosu. No i bez mięsnej wkładki ;-) Sycący makaron pozwala najesć się tym daniem. Przyprawy, a przede wszystkim kwaskowata żurawina czynią to danie pysznym i eleganckim;-) 
lazanki
 
SKŁADNIKI PRZYGOTOWANIE
  • • 15 suszonych grzybów, namoczonych przez przynajmniej godzinę w 1 szklance zimnej wody 

  • • 1 cebula czerwona 

  • • 2 liście laurowe 

  • • 2 ziela angielskie 

  • • 2 goździki 

  • • 2 ziarna jałowca 

  • • 1⁄2 łyżeczki ziaren kolendry 

  • • olej roślinny 

  • • 400 g kapusty 

  • • 1⁄4 szklanki żurawiny 

  • • 1⁄2 łyżeczki cząbru 

  • • 1⁄2 łyżeczki tymianku 

  • • 1 łyżeczka majeranku 

  • • 1 łyżka sosu sojowego lub sosu 
tamari 

  • • sól i czarny pieprz 

  • • 200 g makaronu łazanek 

1. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać na rozgrzany olej wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami, jałowcem oraz kolendrą. Podsmażać przez 5-10 minut.
2. W międzyczasie kapustę lekko przepłukać i pokroić w drobniejsze kawałki. Tak przygotowaną kapustę dodać do cebuli wraz z grzybami
i wodą, w której się moczyły, oraz wszystkimi pozostałymi składnikami za wyjątkiem łazanek. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez godzinę, uważając, aby kapusta się nie przypaliła i w razie potrzeby dolewając więcej wody.
3. Pod koniec gotowania kapusty w osolonej wodzie ugotować makaron. Przelać go dokładnie zimną wodą, a kiedy kapusta będzie ugotowana i doprawiona do smaku solą i pieprzem, dodać makaron do kapusty
i delikatnie wymieszać. Podawać gorące, ale najlepiej smakuje trzeciego dnia. 
Przepis pochodzi ze zbioru przepisów przygotowanych przez Stowarzyszenie Empatia "Wegańskie święta"
 
Opublikuj na:

data wydruku: wtorek, 11 sierpnia 2020 roku 05:29:03
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=138&art_ID=2155