ścieżka do tekstu:

Soczewica według Pięciu Przemian

  • środa, 25 listopada 2015
  • autor: Artur i Malika Szumscy
Kto gotował kiedykolwiek wg pięciu przemian, tego nie trzeba zachęcać. Zharmonizowana pełnia smaków sprawia, że każda potrawa przygotowana w ten sposób kompleksowo odżywia ciało i jest źródłem błogiego zadowolenia konsumenta :-) 
soczewica wg Pieciu przemian
Przepyszna soczewica o zrównoważonym smaku.
 Porcje:
4 osoby
 Składniki:
1 litr wody
1 szklanka zielonej soczewicy
2 łyżki ghee lub masła
1/2 łyżki soli
3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone
1 garść zielonej pietruszki do posypania na talerzu
3 ziarenka ziela angielskiego
majeranek
kurkuma
imbir
papryka ostra
bazylia
 
Sposób przygotowania:
 OGIEŃ: Gotujemy wodę.
ZIEMIA: Wsypujemy soczewicę, dodajemy trochę ghee lub masła.
METAL: Dodajemy przyprawy; pasują tutaj kurkuma, imbir, papryka ostra, ziele angielskie, bazylia.
WODA: Solimy.
DREWNO: Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
OGIEŃ: Dodajemy majeranek.
ZIEMIA: Posypujemy natką pietruszki.
O nas:
 Artur i Mallika SzumscyGotujemy sattvicznie, czyli wegetariańsko, bez grzybów, cebuli czy czosnku. Dla zdrowego ciała i spokojnego umysłu, dla szczęścia duszy. Przygotowujemy cateringi, prowadzimy kursy gotowania.
 
 
 
Opublikuj na:

data wydruku: niedziela, 16 czerwca 2019 roku 18:45:15
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=138&art_ID=2132