ścieżka do tekstu:

Przepisy ze zdrowej misy: Kotlety z kalarepy

  • czwartek, 1 czerwca 2017
  • autor: Paulina Szpargała
Niepozorna kalarepa jest warzywem bogatym w wartości odżywcze i smakowe. Choć najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście, bijące na głowę pod względem wartości odżywczych samą łodygę, cała kalarepa zawiera m.in. magnez, wapń, mangan, sól, potas, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C. W naszym kraju jest przede wszystkim pospolitą rośliną pastewną, a jej dostępność zdecydowanie zachęca do kulinarnych eksperymentów. Dziś jeden z nich – kotlety z kalarepy z kurkumą, czosnkiem i imbirem.
W zależności od planowanych ilości, potrzebne będą:
kotlety z kalarepy
 
Sposób przygotowania
Obraną z liści kalarepkę ugotuj do miękkości (około 15-20 min.). Ugotowaną i przestygniętą kalarepę pokrój w grube plastry, natrzyj posiekanym czosnkiem, otocz w siemieniu lnianym, przypraw i delikatnie podsmaż z obydwu stron na rozgrzanej patelni. Podawaj np. z kaszą jaglaną, ryżem, ziemniakami lub w bułce jako dodatek do wege burgera.;-)
 
kotlety z kalarepy
kotlety z kalarepy

Smakowitości!
 
 
Opublikuj na:

data wydruku: poniedziałek, 23 września 2019 roku 05:22:20
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=138&art_ID=2005