ścieżka do tekstu:

Ożywi i odżywi – wiosenny koktajl z kiwi

  • środa, 8 kwietnia 2015
  • autor: Paulina Szpargała
Kiwi to niepozorny owoc, zawierający sporą dawkę witaminy C i E. Drobne, czarne pestki owocu są źródłem kwasów omega 3, a minerały skumulowane w zielonym miąższu pomagają dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W czasie wiosennego przesilenia, kiedy nasza odporność jest często wystawiana na próbę, warto wspierać ją dietą obfitującą w warzywa i owoce, których energia udzieli nam się w naturalny i w dodatku smaczny sposób.
 
kiwi koktajl
  Smaczny i zdrowy koktajl z powodzeniem przygotujemy z każdego owocu. Najważniejsze, aby były świeże, najlepiej ze sprawdzonych upraw/ źródeł. Kiwi, naturalnie występuje w Chinach, a uprawiana jest popularnie w Nowej Zelandii, we Włoszech, Hiszpanii, Grecji i Francji. W naszym klimacie, możemy pokusić się o wyhodowanie Aktinidii ostrolistnej (Actinidia arguta) i Aktinidii pstrolistnej (Actinidia colomicta) - dwa gatunki pnączy kiwi.
Do przygotowania 1 szklanki wiosennego koktajlu potrzebujesz:
  • 3 duże owoce kiwi,
  • 1 wypestkowany daktyl,
  • 2 listki świeżej mięty,
  • szczyptę cynamonu,
  • szczyptę imbiru,
  • sok z połówki cytryny.
  Obrane i pokrojone w cząstki kiwi miksujemy w blenderze wraz ze sparzonym i pokrojonym daktylem. Do musu wciskamy sok z połówki cytryny, doprawiamy miętą, cynamonem i imbirem - mieszamy.
Najlepiej spożyć tuż po przygotowaniu.
Smacznego-zdrowego!
kiwi koktajl
 
 
 
 
 
 
Opublikuj na:

data wydruku: piątek, 18 września 2020 roku 22:12:01
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=138&art_ID=1904