ścieżka do tekstu:

Pasta do kanapek z soczewicy i prażonego słonecznika

  • wtorek, 17 lutego 2015
  • autor: Paulina Szpargała
Wartości odżywcze soczewicy oraz walory smakowe, czynią z niej doskonałą bazę zdrowego i pełnowartościowego posiłku. Nieskończona ilość dań, którą możemy z niej przyrządzić jest niewątpliwym atutem tej pełnej białka rośliny. Bogata w żelazo i kwas foliowy, przeciwdziała anemii, usprawnia przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, pomocna przy oczyszczaniu organizmu i w wielu innych kwestiach naszego zdrowia.
pasta
Pastę do kanapek na bazie soczewicy przygotujemy szybko, łatwo i przyjemnie.
Potrzebne będą:
- szklanka soczewicy,
- pół szklanki łuskanego słonecznika,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- świeża natka pietruszki,
- suszone pomidory, pieprz, bazylia i in. ulubione przyprawy,
- kapka tłuszczu roślinnego.
Sposób przygotowania:
  Ugotuj, a nawet rozgotuj lekko soczewicę i rozgnieć ją praską do ziemniaków. Na patelni upraż delikatnie słonecznik i dodaj do soczewicy. Na małym ogniu zarumień posiekaną cebulkę, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Do całości dodaj rozdrobiony czosnek, suszone pomidory, pieprz, bazylię i inne przyprawy. Wymieszaną masę, po ostygnięciu pozostaw najlepiej na kilka godzin w lodówce, aby smaki się przegryzły. Podawaj na chlebie najlepiej z posiekaną natką pietruszki. :)
Smakowitości!
 
 
 
Opublikuj na:

data wydruku: środa, 16 października 2019 roku 02:29:19
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=138&art_ID=1850