ścieżka do tekstu:

Przepisy ze zdrowej misy: orzechówki jaglane w czekoladzie

  • środa, 11 lutego 2015
  • autor: Paulina Szpargała
Z kaszy jaglanej możemy wyczarować zdrowe, pożywne i przede wszystkim - przepyszne smakołyki. Dziś, pomysł na jaglane orzechówki w czekoladzie, które możemy, według uznania, wzbogacić ulubionymi bakaliami, otrębami lub kawałkami owoców. Smakowitości! :-)
 
orzechowki
Potrzebne będą:
szklanka kaszy jaglanej,
tabliczka gorzkiej czekolady,
2 łyżki kakao,
1 duży, dojrzały banan,
łyżka oleju kokosowego,
2 łyżki cukru trzcinowego (nierafinowanego),
orzechy włoskie, bakalie, otręby,
cynamon.
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę jaglaną i dodaj do niej olej kokosowy - wymieszaj. W niewielkiej ilości wrzątku, rozpuść w małym rondelku 3/4 tabliczki czekolady, dodaj kakao i cukier – wymieszaj. Obierz orzechy, pokrusz je rękoma na mniejsze części i upraż delikatnie na patelni.
orzechowki

Do garnka z kaszą dodaj zawartość rondelka, rozgniecionego banana, cynamon, orzechy, bakalie i inne preferowane dodatki – wymieszaj ręcznie lub drewnianą łyżką.

 

orzechowki

 

 

Pozostałą część czekolady posiekaj na drobne kawałki i dodaj do ostudzonej już masy.

 

czekoladaa

 

 

Z masy uformuj batoniki/ ciastka o wybranym przez siebie kształcie i wstaw do lodówki na około 8 godzin – najlepiej na noc. Po wyciągnięciu, udekoruj orzechami lub bakaliami i zajadaj się do woli! :)

 

orzechowki

 

 

<< Sprawdź wybór akcesoriów do jogi >>

 

Opublikuj na:

data wydruku: sobota, 24 października 2020 roku 19:26:58
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=138&art_ID=1843