ścieżka do tekstu:

Tydzień Weganizmu 13 – 20.04.2013

  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
Tydzień Weganizmu został zainicjowany przez Stowarzyszenie Empatia w 2009 roku i jest obchodzony na wiosnę w całej Polsce. Założeniem Tygodnia Weganizmu jest przybliżenie ludziom postawy uwzględniającej szacunek do zwierząt i sprzeciw wobec ich eksploatacji.
Promujemy styl życia wolny od produktów pochodzenia zwierzęcego, a więc przede wszystkim dietę roślinną, a także odzież z materiałów syntetycznych i pochodzenia roślinnego (bez wełny, skóry czy futra), oraz kosmetyki i środki czystości nietestowane na zwierzętach. Odbiorcami wydarzenia są w większości ludzie w wieku 16-25 lat – weganie i weganki, wegetarianie i wegetarianki, a także osoby zainteresowane tematem wykorzystywania zwierząt, zdrowym odżywianiem i ekologią. Produkty od sponsorów Tygodnia stanowią nagrody w organizowanych konkursach i z pewnością zwiększają atrakcyjność poszczególnych wydarzeń.
Podczas Tygodnia Weganizmu najwięcej czasu poświęcamy promocji wegańskiego sposobu odżywiania. Mówimy o aspektach zdrowotnych i pokazujemy gotowanie w praktyce.
Tydzień Weganizmu 13 – 20.04.2013
 Organizujemy spotkania z dietetykami, podczas których rozmawiamy o tym jak wygląda zdrowa, dobrze ułożona dieta wegańska a także o jej korzyściach w profilaktyce, a nawet leczeniu niektórych chorób, np. niedokrwiennej choroby serca. Takie spotkania cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Jest wiele osób, które są lub chcą zostać weganami ze względów etycznych i zadbać przy tym o zdrowie. Są też i tacy, którzy słyszeli wiele dobrego o zdrowotnych i proekologicznych walorach tej diety i pragną dowiedzieć się więcej, znaleźć fachową odpowiedź na konkretne pytania.
Odbywają się też pokazy gotowania, aby dać dowód jak smaczna i kolorowa może być dieta roślinna. Gościliśmy m.in. Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka, którzy nie tylko świetnie gotują, ale także zajmująco o tym opowiadają. Nic dziwnego, że są również często zapraszani do telewizji jako świetni kucharze i autorzy książek na temat jedzenia. Na pokazy przychodzi bardzo dużo osób. Wychodzą zrelaksowani, z pomysłami na wegańskie potrawy.
Tydzień Weganizmu 13 – 20.04.2013
Kolejną formą cieszącą się dużą frekwencją są potyczki kulinarne. Tym razem zapraszamy zespoły gotujące na żywo przed zebraną publicznością, która potem w drodze głosowania wybiera zwycięzców konkursu. Tofucznica (wegańska wersja jajecznicy), pasty na chleb, kotleciki owsiane, kolorowe sałatki, dania nawiązujące do kuchni tradycyjnej, a także egzotyczne propozycje są podczas takich potyczek na porządku dziennym ukazując bogaty wachlarz smaków i zapachów kuchni roślinnnej. W 2012 roku zaprosiliśmy na potyczki autorki polskojęzycznych blogów kulinarnych, które biorą udział w naszym prężnie rozwijającym się na Facebooku programie Weganizm Spróbujesz?
Zanim rozpoczęliśmy ten program, nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego, jak wiele osób pisze takie blogi. Mamy przyjemność przedstawiać przepisy z ponad 50 blogów i wciąż dostajemy propozycje kolejnych blogów.
Tydzień Weganizmu 13 – 20.04.2013
 Prawa zwierząt, prawa człowieka, środowisko, ekologia
Podczas Tygodnia Weganizmu organizujemy również wykłady, dyskusje, pokazy filmów. Rozmawiamy o prawach zwierząt, o etycznych aspektach weganizmu. Mówimy też jak ten temat wiąże się z prawami człowieka, promujemy ideę Sprawiedliwego Handlu i produkty certyfikowane tym znakiem o ile są równocześnie wegańskie. Podkreślamy, że dieta roślinna jest również przyjazna dla środowiska i oszczędna, gdyż wykorzystuje dużo mniej ziemi, paliw kopalnych i wody niż produkcja zwierzęca. Polecamy używanie wegańskich kosmetyków i środków czystości, które równocześnie są ekologiczne.
 O weganizmie mówi się coraz więcej!
Prześledziliśmy częstotliwość wyszukiwania słowa „weganizm” dzięki Google Trends i ucieszyliśmy się bardzo widząc stały i wyraźny trend rosnącego zainteresowania weganizmem od 2004r. do dziś.
W kwietniu 2011 roku, gdy organizowaliśmy Tydzień Weganizmu, wyemitowano reportaż „Weganie żyją dłużej” w Uwaga! TVN z udziałem Darka Gzyry z Empatii. Średnia oglądalność tego programu w kwietniu 2011 r. wynosiła ponad 3 mln widzów!
 Spójrz co się będzie działo w WarszawieKrakowie, Lublinie i Białymstoku
Dołącz do wydarzenia na Facebooku i zaproś znajomych/znajome.
Każdy z nas o weganizmie usyszał od kogoś innego.
Dzieląc się nim z innym zwiększasz szansę na zmianę losu zwierząt.
Zapraszamy na stronę Tygodnia Weganizmu na Facebooku po najświeższe informacje!

Tydzień Weganizmu 13 – 20.04.2013
Nie dajcie sobie wmówić, że „na weganizm jeszcze za wcześnie”. Weganizm jest czymś satysfakcjonującym, smacznym, zdrowym i adekwatnym jako odpowiedź na okrutne wykorzystywanie zwierząt. Najwyższy czas na weganizm.
 
Opublikuj na:

data wydruku: sobota, 23 listopada 2019 roku 02:14:12
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=138&art_ID=1491