Dietetyka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej Trzydniowy warsztat poprowadzi Agnieszka Krzemińska

ROLA DIETETYKI W MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ
Tradycyjna medycyna chińska to system diagnostyczny i terapeutyczny, w którym chorobę postrzega się jako zaburzenie równowagi energetycznej organizmu, a leczenie zorientowane jest na przywrócenie harmonijnej pracy organów i prawidłowego obiegu energii w ciele. System ten kładzie olbrzymi nacisk na profilaktykę, a jednocześnie proponuje niezwykle skuteczną terapię, wolną od niepożądanych skutków ubocznych i obejmującą szerokie spektrum dolegliwości. Terapia w medycynie chińskiej uwzględnia cykliczność procesów zachodzących w naturze i usuwa głębokie przyczyny zaburzeń. Podstawowe środki terapeutyczne stosowane w medycynie chińskiej to: dieta, zioła, akupunktura, ćwiczenia energetyczne Qi Gong.
Integralną częścią tradycyjnej medycyny chińskiej jest dietetyka, zgodnie z przekonaniem, że odżywianie jest jednym z najważniejszych czynników oddziałujących na organizm człowieka.
Skuteczność profilaktyczną i terapeutyczną dietetyki według medycyny chińskiej potwierdziły setki lat doświadczeń. Dostarcza ona całościowego i precyzyjnego opisu właściwości pokarmów i technik przygotowania żywności. Ta cenna wiedza o funkcjonowaniu naszego organizmu i o naturze pożywienia pozwala na odpowiednie komponowanie posiłków, umiejętne stosowanie przypraw i ziół oraz indywidualne dostosowanie sposobu odżywiania do potrzeb energetycznych organizmu i aktualnych warunków zewnętrznych. Dysponując tą wiedzą możemy odpowiedzialnie i świadomie dbać o jakość życia i dostosować się do naturalnego rytmu wszechświata.
W ramach warsztatów poświęconych dietetyce według medycyny chińskiej słuchacze zapoznają się z zasadami świadomego oddziaływania na organizm poprzez pożywienie, z uwzględnieniem termicznych i energetycznych właściwości produktów spożywczych.

PROGRAM WARSZTATÓW
(20 godzin zajęć)
1. Wprowadzenie
- Tao - współzależność i komplementarność Yin i Yang
- interpretacja Yin i Yang w dietetyce według medycyny chińskiej
- dietetyka jako jeden z filarów profilaktyki i terapii w medycynie chińskiej
- uwzględnianie zewnętrznych i wewnętrznych czynników w doborze diety (strefa klimatyczna, pora roku, aktualne warunki pogodowe, konstytucja pacjenta, aktualny stan zdrowia pacjenta)
- wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i stan emocjonalny człowieka
2. Wzorce dysharmonii Yin i Yang
- wzorce nadmiaru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
- wzorce niedoboru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
- zewnętrzne i wewnętrzne przyczyny zaburzeń energetycznych w organizmie (patogenne wpływy zewnętrzne, emocje, odżywianie)
3. Dobowy cykl obiegu energii (zegar narządów)
- maxima i minima energetyczne narządów
- implikacje praktyczne - prawidłowy rytm posiłków, optymalny tryb życia
4. Podstawowe substancje ciała - Qi, Płyny, Esencja, Krew
- rola substancji fizjologicznych w utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego
- patologiczne formy substancji - Wiatr, Wilgoć, Śluz
5. Fizjologia i patologia Potrójnego Ogrzewacza
- energetyczna charakterystyka organów Yin i Yang pięciu elementów
- rola obiegów czynnościowych Wątroby, Serca, Śledziony i Trzustki, Płuc i Nerek w procesach metabolizmu z punktu widzenia medycyny chińskiej
- wytwarzanie Qi, Płynów, Esencji i Krwi w Potrójnym Ogrzewaczu
- dysfunkcje Potrójnego Ogrzewacza - przyczyny powstawania Wiatru, Wilgoci, Śluzu, Zimna, Gorąca, Zastoju
6. Cykl odżywczy i cykl kontrolny w teorii Pięciu Elementów
7. Klasyfikacja smaków według przynależności do Pięciu Elementów
- profilaktyka: smaki informacyjne i zasady gotowania według Pięciu Przemian
- leczenie: smaki terapeutyczne w leczeniu podstawowych wzorców dysharmonii
8. Klasyfikacja pokarmów według natury termicznej i właściwości energetycznych
- tabele przyporządkowań produktów spożywczych
- przyczyny rozbieżności w klasyfikacjach produktów według Pięciu Elementów
- klasyfikacja metod obróbki pokarmów według Yin i Yang i Pięciu Elementów (gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie, suszenie, kiszenie, itd.)
9. Podstawowe wzorce patologii; patomechanizm, przyczyny, objawy (z uwzględnieniem elementarnych informacji z zakresu diagnozy z twarzy i z języka), zalecenia dietetyczne i proste receptury ziołowe (na bazie ziół europejskich) stosowane w ich leczeniu
- niedobór Qi, - niedobór Yang, - niedobór Krwi, - niedobór Yin,
- zastój Qi, - nadmiar Yang, - nadmiar płynów (gorąca lub zimna wilgoć), nadmiar Yin (śluz, twarde masy)
10. Różnicowanie i identyfikowanie syndromów, ustalanie strategii leczenia oraz zalecenia dietetyczne i zastosowanie ziół europejskich w najczęstszych dolegliwościach, takich jak np.: przeziębienie, grypa, zaburzenia trawienia, bolesne menstruacje, bezsenność, zaparcia, osteoporoza, klimakterium, bóle głowy, nadciśnienie, arterioskleroza

Agnieszka Krzemińska, doktor nauk humanistycznych (Instytut Językoznawstwa UAM w Poznaniu, 2003), absolwentka 4-letniego kursu tradycyjnej medycyny chińskiej (francusko-niemiecki Instytut Avicenna, Kraków 2001-2005).
Od wielu lat pasjonuje się medycyną, filozofią i duchowością Wschodu i w różnych formach zgłębia i propaguje wiedzę o naturalnych metodach utrzymania zdrowia i zapobiegania chorobom:
- prowadzi seminaria z dietetyki wg TMC między innymi w polskim oddziale Międzynarodowej Akademii Refleksologii i Terapii Meridianowej (IARMT) w Warszawie oraz w Centrum Kultur Azjatyckich „Mandala” w Poznaniu, - jest konsultantem w zakresie dietetyki i ziołolecznictwa w oparciu o zasady TMC, - jest tłumaczem literatury fachowej i seminariów specjalistycznych z zakresu medycyny chińskiej, - pracuje jako wolontariusz we Free Clinic przy klasztorze Benchen w Katmandu, - prowadzi pionierskie badania naukowe z pogranicza antropologii medycyny, psychologii emocji i semantyki kognitywnej dotyczące zbieżności między językowym obrazem ciała i emocji we frazeologii i metaforyce języków indoeuropejskich a koncepcją człowieka w TMC)

Opublikuj na:

data wydruku: czwartek, 22 kwietnia 2021 roku 14:03:07
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=158&event_ID=262