Gotowanie według Pięciu Przemian / cykl warsztatów

Termin: 5 lutego 2012 – rozpoczęcie cyklu
Miejsce: Warszawa
Prowadząca: Katarzyna Jaszczyk – Górska

Gotowanie wg Pięciu Przemian to równoważenie energetyczne potraw. Posiłki przygotowane wg 5 Przemian są:

-  łatwiej strawne
-  smaczniejsze
-  umożliwiają przyswojenie wszystkich składników pokarmowych,
-  a wszystkie narządy są dobrze odżywione

Równowaga energetyczna to podstawowy element w medycynie chińskiej, gdyż zapewnia ona zdrowie ciała i ducha.
Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów oraz być dostosowana do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy.
W naszej strefie klimatycznej nie służy nam zbytnie ochładzanie się nawet latem, a zimą i jesienią zdecydowanie należy unikać potraw ochładzających. Najkorzystniejsze dla organizmu są potrawy gotowane spożywane na ciepło.
Styl życia zgodny z porami roku jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jednym z podstawowych warunków zachowania siły życiowej i zapobiegania chorobom.
Gotowanie wg Pięciu Przemian pozwala również na dostosowanie posiłków do naszych cech indywidualnych i nauczy nas wybierania dla siebie odpowiednich potraw.

W dzisiejszych czasach przywiązujemy dużą wagę do jakości produktów, natomiast wielu z nas zadowala się niską jakością jedzenia. Wiele z powszechnie dostępnych produktów nie tyle nie dodaje nam energii, co wręcz obniża poziom naszej energii życiowej i obciąża nasz układ pokarmowy. Celem warsztatu jest wskazanie jak świadomie wybierać pożywienie, które służy naszemu dobremu samopoczuciu i zdrowiu. Co innego służy nam zimą a co innego latem, inaczej powinna odżywiać się osoba, która ciągle marznie, a inaczej ktoś, kto nawet zimą nie ma potrzeby szczególnie ciepło się ubierać. Odpowiednia dieta w czasie infekcji pomaga wspierać organizm w walce z chorobą.

Uświadomienie sobie, jak duży wpływ ma to, co jemy na nasze samopoczucie i zdrowie sprawia, że zaczynamy inaczej patrzeć na przygotowywanie jedzenia i gotowanie. Takie gotowanie nie jest stratą czasu, jest wyrazem dbałości o siebie i swoich bliskich.
Na efekty, a tym samym i satysfakcję nie trzeba długo czekać.
Gotowanie wg 5 Przemian nie jest czymś egzotycznym, wręcz przeciwnie. Zbliżenie się do natury oznacza powrót do korzeni, czyli do tego jak odżywiały się nasze babcie. Oparcie się na tej wiedzy i własna inwencja to istota gotowania wg 5 Przemian.

Terminy poszczególnych spotkań:

5 lutego, niedziela, godz. 11.00 – 15.00 – warsztat wprowadzający
15, 29 lutego, środa 18.30 – 20.30
14, 28 marca, godz. 18.30 – 20.30
11, 25 kwietnia, godz. 18.30 – 20.30

Podczas każdego spotkania będziemy gotować !!!

Na zajęcia przyjmiemy tylko 12 osób.

Szczegółowe informacje:

http://www.alcha.pl/?page_id=528


Opublikuj na:

data wydruku: środa, 16 października 2019 roku 07:18:18
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=158&event_ID=1452