Morszczyn pęcherzykowaty – na tarczycę

  • środa, 22 lipca 2015
  • autor: Paulina Szpargała
Jest glonem morskim występującym w wodach Bałtyku, Morza Północnego oraz północnej części Atlantyku. Surowcem leczniczym są odsolone i wysuszone plechy, zawierające w sobie minimum 0,1% jodu, co czyni roślinę pomocną m.in. przy niedoczynności tarczycy, otyłości, obrzękach i miażdżycy.
morszczyn
 
Ten cenny dar morza o oliwkowej barwie i regularnym rozgałęzieniu, dorasta przeważnie do 1 m długości, najczęściej na głębokości 15 m. Ponieważ sztormowe fale wyrzucają roślinę na brzeg, możemy korzystać z leczniczych właściwości jego plechy.
W fitoterapii, morszczyn od lat jest znanym i cenionym sposobem naturalnego wsparcia niewydolność pracy gruczołu tarczycy. Sporządza się z niego napary, nalewki i rosoły (z wywaru ze świeżej lub suszonej rośliny).
Morszczyn można zaliczyć do surowców jodowych - zawierających w składzie znaczne ilości związków jodu. Oddziałują one na przemianę materii poprzez układ hormonalny, a także na czynności układu oddechowego. Surowce jodowe morszczynu, mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu, co czyni je tak istotnymi w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Pobudzają również przemianę materii i przyspieszają regenerację tkanek. Stosowane były także w terapii gruźlicy (w tym gruźlicy kości), chorób skóry, otyłości, nadciśnieniu, przy nadmiernej krzepliwości krwi, a ich skuteczność potwierdzają współczesne badania.
Plecha morszczynu pachnie i smakuje morzem ;-). Do jego składników czynnych zalicza się:
„związki jodu 0,04-3,5%, zależnie od pochodzenia (najwyższa zawartość jodu w surowcu z Atlantyku), kwas alginowy – do 19%, fukoidyna – do 7%, laminaryna ok. 2%, mannitol – do 10%. Morszczyn zawiera także brom i arsen, sporo wapnia. Wapń występuje w postaci soli wapniowej kwasu alginowego, węglanu, fosforanu i chlorku. Aktywne są również związki barwnikowe: chlorofil, wiolaksantyna, fukoksantyna i zeaksantyna. Chromatofory morszczynu zawierają chlorofil a i c oraz beta-karoten. Białko jest łatwo przyswajalne, podobnie jak witaminy z grupy B i C oraz sole mineralne.” - Dr Henryk Różański
 
Morszczyn pęcherzykowaty:
Kuracja rośliną jest wskazana przy niedoborze jodu, manifestującym się np. poprzez niedoczynność tarczycy i wole endemiczne. Jest szczególnie pomocna przy: otyłości (przyspiesza utlenianie tłuszczów i cukrowców oraz usuwa wodę z organizmu, pozostałą po tkance tłuszczowej), zaparciach, stanach zapalnych układu oddechowego, obrzękach, nadciśnieniu, miażdżycy, skąpomoczu, chorobie wrzodowej, przy wypadaniu włosów, terapiach odnawiających i wzmacniających.
Napar morszczynowy można przygotować z 2 łyżek plechy – wystarczy zalać je dwiema szklankami wrzątku, odstawić pod przykryciem na 20 min., przecedzić i popijać 4 razy dziennie po 100 ml.
 
Paulina Szpargała

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opublikuj na:

data wydruku: niedziela, 21 lipca 2019 roku 13:37:50
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=146&art_ID=2030