Czereśnia – znacznie więcej niż soczyste owoce

  • środa, 24 czerwca 2015
  • autor: Paulina Szpargała
Owoce czereśni cieszą nas swym wyjątkowym smakiem każdego lata. Nasycone flawonoidami i witaminami doskonale odkwaszają organizm, pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową i neutralizują działanie wolnych rodników. Co istotne, poprawiają przemianę materii, pomagają przy dnie moczanowej, reumatyzmie i chronicznym zmęczeniu. A co takiego potrafią czereśniowe pestki, szypułki, liście, kora i żywica?
czeresnia drzewo
 
  Czy wiesz, że z jednej czereśni można zebrać nawet do 300 kg owoców! Z tego mocnego drzewa wytwarza się najbardziej trwałe meble na świecie. Jak głosi Historia Naturalis, pierwsze czereśnie sprowadził do Rzymu słynny rzymski wódz Lukullus, po jednym ze swoich zwycięstw około 70 r. p.n.e. - tak bynajmniej utrzymuje Piliniusz. Pochodzenia drzewa upatruje się w rejonach Morza Czarnego. Popularnością wówczas ciszyła się dzika odmiana czereśni, która dopiero z czasem została udomowiona. W średniowieczu czereśnie porastały już tereny całej Europy.
  Owoce czereśni posiadają wiele wartości odżywczych. Zajadając się nimi regularnie, można zaobserwować wyraźną poprawę kondycji i napięcia skóry, która rozpromienieje młodością. Czereśnie biją na głowę siostrzane wiśnie zawartością żelaza, jodu i wapnia.
 Zawierają w sobie mnóstwo flawonoidów, witamin A, C i z grupy B. Słyną z mocy neutralizacji działania wolnych rodników, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się. Działają oczyszczająco, pomagają pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii. Ponieważ zmniejszają ilość kwasu moczowego, są zalecane osobom z dną moczanową oraz w profilaktyce tej dolegliwości. Dawka potasu w tych smakowitych owocach przyczynia się do usuwania z organizmu nadmiaru soli, korzystnie wpływając na nerki i układ krążenia.
 
czeresnia
 
 Surowcem leczniczym, wykorzystywanym przez medycynę ludową są także pestki, szypułki, kwiaty, liście, kora i żywica. Wywar z liści i kwiatów oraz wyciągi z pestek, zaleca są przy zaburzeniach funkcji serca i żółtaczce. Ze zmiażdżonych pestek uzyskuje się z kolei cenny olejek o działaniu rozkurczowym.
  Napary z szypułek czereśni, uważane są za środek odchudzający, a żywica może być stosowana przeciwko zapaleniom górnych dróg oddechowych. Odwar z kory jest z kolei używany do odrobaczania.
Jak powszechnie wiadomo, nie powinno się popijać czereśni wodą (chyba, że chcemy sprowokować biegunkę), należy także unikać jedzenia ich tuż przed obfitym posiłkiem, ponieważ wolniej będzie się on trawił. Bez obaw można przekąszać je między posiłkami lub też zamiast posiłku.:-)
Paulina Szpargała
 
 
 
 
Opublikuj na:

data wydruku: wtorek, 7 lipca 2020 roku 03:42:09
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=146&art_ID=1994