Drzewa dla ludzi: Kasztanowiec

  • środa, 27 maja 2015
  • autor: Paulina Szpargała
Przeciwdziała obrzękom, usprawnia przepływ krwi, łagodzi zaburzenia trawienne, niweluje obfite krwawienia miesiączkowe. Pomocny przy dolegliwościach układu moczowego, miażdżycy, żylakach, hemoroidach, cellulicie i w wielu innych przypadłościach. Właśnie kwitnie i aż prosi się o zbiór pięknego, leczniczego kwiecia – KASZTANOWIEC – cenne źródło flawonoidów.
kasztanowiec
Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum)
  Potocznie zwany kasztanem, pochodzi z górskich lasów południowych Bałkanów. Pierwszy (zapisany w źródłach) opis drzewa, sporządził w XVI w., osobisty lekarz arcyksięcia Austrii Ferdynanda II – Petro Andrea Mattioli, na podstawie gałązki, którą otrzymał w Stambule. Do popularyzacji rośliny w Europie przyczynił się francuski botanik i lekarz – Charles de L'Ecluse, który jako pierwszy posadził kasztanowca w legendarnych ogrodach Maksymiliana. W Polsce, pierwsze drzewo tego gatunku pojawiło się za czasów panowania Stefana Batorego, w łobzowskim ogrodzie pod Krakowem.
  Urok kwitnącego kasztanowca sięga jednak daleko poza parki i ogrody. Choć lecznicze właściwości drzewa demaskowano stopniowo, a przez wiele lat, z jego walorów korzystały przede wszystkim hodowle trzody chlewnej, dziś, półki sklepowe przepełnione są zarówno medykamentami jak i kosmetykami sporządzanymi na substancjach aktywnych pozyskanych z kory, liści, owoców i kwiatów kasztanowca.
kasztanowiec
  Wiosenną porą raczy nas miododajnymi kwiatami, a jesienią kasztanami - jednymi z największych nasion wytwarzanych przez drzewa. Jedne i drugie kumulują w sobie mnóstwo substancji aktywnych, podobnie jak charakterystyczne, rozłożyste liście kasztanowca oraz jego unikalna kora.
Co takiego w sobie ma?:
garbniki,
witaminę K,
saponiny triterpenowe,
flawonoidy,
fenolokwasy,
kumaryny,
cukry, skrobię, karotenoidy, sterole i związki mineralne.
  Znaczenie lecznice ma odmiana biało kwitnąca drzewa. Kwiatostany zbiera się bez szypułek, w fazie pełnego kwitnienia - w maju i suszy w przewiewnym i zacienionym miejscu, lub w suszarni w temp. 60 stopni C. Wiosną, możemy również pozyskiwać korę drzewa – z młodych gałęzi i suszyć ją naturalnie w przewiewie. Niedojrzałe owoce kasztanowca (najbardziej wartościowe odżywczo), zbiera się pod koniec lipca i świeże przerabia na popularne intrakty. Zebrane jesienią, dojrzałe nasiona (kasztany), suszy się z kolei etapami – najpierw w cienkiej warstwie, a następnie po rozdrobnieniu w temp. 60 stopni C.
kasztanowiec
Surowce zielarskie pozyskane z kasztanowca:
  • zawierają związki czynne uszczelniające ściany naczyń włosowatych, przeciwdziałając ich kruchości i przewracając ich normalną przepuszczalność,
  • usprawniają przepływ krwi w naczyniach żylnych,
  • przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów wewnątrznaczyniowych,
  • dzięki escynie przyspieszają wchłanianie płynu surowicznego w miejsca obrzęków,
  • działają rozkurczowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie na przewód pokarmowy,
  • stosowane zewnętrznie na skórę – działają antybakteryjnie, łagodnie ściągająco i przeciwzapalnie,
  Wyciągi z kwiatów, nasion i liści kasztanowca, stosuje się często w przypadku obrzęków wywołanych mechanicznie oraz obrzękach mózgu, płuc i głośni. Właściwości tego potężnego drzewa, doskonale sprawdzają się przy stanach zapalnych: wątroby, prostaty, tkanki podskórnej i skóry, zakrzepowym zapaleniu żył, ścięgien, w przypadku krwiaków, odmrożeń, oparzeń, a także w nieżycie żołądka i jelit.
  Jak wieść gminna niesie, dojrzałe kasztany mogą neutralizować szkodliwe promieniowanie cieków wodnych, pomagać w problemach ze snem i zmniejszać dolegliwości reumatyczne – w tym celu pomocne mogą być woreczki z kasztanami umieszczane pod łóżkiem i wymieniane co roku na świeże.
 
Źródło inspiracji: „Na początku było drzewo”, praca zbiorowa , wyd. Baobab
Paulina Szpargała
paulina@joga-joga.pl
 
 
 
 
 
 
 
 
Opublikuj na:

data wydruku: wtorek, 17 września 2019 roku 06:37:49
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=146&art_ID=1961