Drzewa dla ludzi: Czeremcha

  • środa, 13 maja 2015
  • autor: Paulina Szpargała
Właśnie kwitnie! Z powodzeniem możemy zbierać więc białe kwiaty z drzew oddalonych od ulic, suszyć je i dodawać do kojących podrażnioną skórę kąpieli. Późne lato z kolei, uraczy nas owocami czeremchy – bogatymi w witaminę C, rutynę, pektyny, antocyjany, kwasy organiczne, glikozydy i garbniki. Właściwości lecznicze drzewa są pomocne m.in. przy odtruwaniu organizmu, stanach zapalnych i grzybicznych skóry, zapaleniu migdałków, biegunce i gośćcu.
czeremcha
Czeremcha pospolita – Prunus padus
 Jak głosi ludowa tradycja, kwitnące gałązki drzewa czeremchy chroniły przed czarami, piorunami i robactwem. To ostatnie, zostało potwierdzone przez naukowców, którzy ustalili, iż młode listki drzewa wydzielają lotne związki glikozydowe o intensywnym działaniu bakteriobójczym i zarazem toksycznym dla niektórych gryzoni i owadów. Najprawdopodobniej z tejże właśnie przyczyny, czeremchy unikają pszczoły, w przeciwieństwie do lubującego się w jej owocach ptactwa.
 Czeremcha jest pospolicie występującym drzewem – bez trudu odnajdziemy ją w naszych parkach, lasach, na skwerkach. A rozpoznamy ją szczególnie łatwo po białym, drobnym kwieciu, witającym wiosnę najczęściej na przełomie kwietnia i maja. Cechą charakterystyczną jest także wyjątkowo gładka kora, która dopiero w sędziwym wieku nabiera chropowatości i barwy ciemnobrązowej.
 Owoce czeremchy dojrzewają pod koniec lipca. Najlepiej zbierać je w fazie maksymalnej dojrzałości (sierpień/ wrzesień). Z czarnych, kulistych pestkowców o gorzkawym smaku, sporządza się nalewki, przetwory, lecznicze napary i odwary.
 Oto, co m.in. pisał w 1845 r. Józef Gerald-Wyżycki w „Zielniku ekonomiczno - technicznym, ułożonym dla Gospodarzy i Gospodyń":
„Pożyteczne to drzewo rozmnaża się w lasach przez ptactwo dzikie, które zjadają owoce, niestrawione pestki wszędzie roznosi i zasiewa. Liście czeremchy przyjemnym są pokarmem dla kóz i owiec; mają one smak nieco ostry; pędzone z wodą przez alembik dają w medycynie wodę podobną do wody z laurośliwu (…). Jagody mające smak ściskający używają się skutecznie w biegunkach krwawnych...”
Właściwości lecznicze
  Surowcem leczniczym może być każda część drzewa – kora, kwiat i owoc. W wywarze z kory czeremchy można moczyć stopy w przypadku grzybicy, trudno gojących się ran i zmian skórnych. Ususzone kwiaty, bogate we flawonoidy, są świetnym dodatkiem do kąpieli łagodzącym dolegliwości skórne, a owoce – znanym i sprawdzonym środkiem przeciwbiegunkowym, przeciwgośćcowym i moczopędnym. Czeremchowe jagody zawierają: pektyny, witaminę C, rutynę, cukry, antocyjany, kwasy organiczne, glikozydy i garbniki.
Odwar i sok
  Sposobem na zapalenie migdałków i innych dolegliwości, wywołanych przez bakterie i grzyby w jamie ustnej, jest odwar z owoców czeremchy. Sok z owoców czeremchy ma działanie odżywcze, wykrztuśne, odtruwające organizm, moczopędne i przeciwbiegunkowe. Do przygotowania najprostszego przetworu potrzebujesz tylko:
- owoce czeremchy,
- cukier,
- kwasek cytrynowy – opcjonalnie dla podkreślenia smaku i stabilizacji.
Umyj owoce i zalej wodą tak, aby przykrywała owoce. Dodaj cukru w proporcji 1:1 i zagotuj. Przetrzyj przez sito oddzielając nasiona (konieczne, ponieważ zawarte w nich glikozydy są szkodliwe!) i pozostaw na kilka godzin, następnie przecedź. Ponownie zagotuj, dodaj kwasek cytrynowy i przelej do szklanych butelek lub słoików.
Smacznego-zdrowego!
 
 
Opublikuj na:

data wydruku: piątek, 18 września 2020 roku 18:50:41
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=146&art_ID=1940