ścieżka do tekstu:

Majeranek

    MAJERANEK – znany już w starożytności – stosowano go wtedy jako przyprawę i roślinę leczniczą. Od IX wieku znano już majeranek w Europie środkowej – rozpowszechnili go benedyktyni. Obecnie majeranek uprawiany jest prawie we wszystkich krajach świata.
    majeranekZiele majeranku zawiera flawonoidy, olejki eteryczne, glikozydy, kwasy organiczne, sole mineralne, pektyny i gorycze. W młodych pędach znajduje się też rutyna, kwas askorbinowy i karoten.
    Majeranek ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wiatropędne, przeciwfermentacyjne. Pobudza soki trawienne, wspomaga trawienie ciężkostrawnych posiłków. Doskonale smakuje w żurku, zupie grochowej, fasolowej, czerwonym barszczu.
    Według medycyny chińskiej majeranek należy do przemiany Ognia – smaku gorzkiego. W ziołolecznictwie stanowi środek pomagający przy trawieniu i niedomaganiach wątroby i śledziony.
      www.sklep.joga-joga.pl

    data wydruku: piątek, 26 lutego 2021 roku 16:38:25
    adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=140&art_ID=131