ścieżka do tekstu:

Lecznicze właściwości kapusty

  • czwartek, 7 lutego 2019
  • źródło: Archiwum
Jedzeniem można się leczyć, myślę, że dla czytelników naszego działu to oczywiste. Ale czy wiecie, że czołowe miejsce wśród produktów, które nas leczą przypada kapuście? Może nieprzypadkowo w moim ulubionym dziecięcym wierszu to właśnie kapusta okazuje się najmądrzejsza przemawiając do reszty warzyw na straganie: „Moi drodzy, po co kłótnie, po co wasze swary głupie, wnet i tak zginiemy w zupie?

 
Jeśli wziąć 10 najbardziej skutecznych leczniczo roślin i przyjąć właściwości kapusty za 100 procent, to pozostałe mają: zboże – 30 %, cytryna 29 %, marchew 26 %, czosnek 25 %, cebula 23,5 %, borówka 21 %, ziemniak 20 %, winogrona 18 %, pietruszka 15 %.

Kapusta jest wartościowym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Szczególnie cenna jest kapusta pekińska, która zawiera bardzo dużo beta-karotenu (prowitaminy A). Pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Wszystkie natomiast kapusty są doskonałym źródłem witaminy C, potasu i wapnia.

lecznicze działania kapustyKapusta czerwona ma działanie przeciwnowotworowe – zawiera antocjany, (które odpowiadają również za jej charakterystyczną barwę), które mają właściwości przeciwutleniające. Razem z witaminami E, C i beta-karotenem zmniejszają ryzyko występowania zmian miażdżycowych i rozwoju nowotworów.
Kapusty – biała, włoska i czerwona mają zastosowanie zewnętrzne i wewnętrzne, zarówno świeże jak i gotowane. Szczególne właściwości mają jednak świeże liście kapusty. Stosowane zewnętrznie leczą: zapalenie oskrzeli, katar, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, egzemę, opryszczki, trądzik, odmrożenia, oparzenia, stłuczenia. Okłady ze świeżych liści kapusty mają tak mocne działanie, że czasami wywołują zaostrzenie się objawów. Taka reakcja jest objawem odtruwania i regeneracji leczonych tkanek. Im świeższe liście tym skuteczniejsze działanie okładów. Liście przed użyciem myjemy, suszymy i wykrawamy środkową żyłę główną. Następnie rozgniatamy liście wałkiem do ciasta na stolnicy aż do pojawienia się soku – wtedy liść jest gotowy do zrobienia okładu. Przykładamy go do chorego miejsca i bandażujemy je.

Wewnętrzne działanie kapusty jest zbawienne przy dolegliwościach gastrycznych, jelitowych, układu oddechowego i na ogólne osłabienie.
Kapusta zwiera duże ilości żelaza, magnezu i miedzi, dzięki czemu skutecznie wspiera leczenie anemii.

Sok ze świeżej kapusty (wyciskany przez sokowirówkę) jest lekarstwem na wątrobę, chorobę wrzodową i cukrzycę. Właściwości gojące i zabliźniające soku z kapusty są wykorzystywane przy leczeniu zapalenia wrzodziejącego okrężnicy. Skutek leczniczy zawdzięczamy kleistym śluzom roślinnym, siarce, solom potasowym i witaminie U, która chroni śluzówki. Płukanie gardła sokiem z kapusty oczyszcza, goi i zabliźnia stany zapalne.

Okłady z liści kapusty dają również doskonałe efekty kosmetyczne, przede wszystkim dzięki dużej zawartości siarki, pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Półgodzinny okład na twarz regeneruje i oczyszcza skórę, poprawia krwiobieg, absorbuje skupiska tłuszczu z tkanki podskórnej.
Kapusta


Mimo powszechnie panującej opinii, że kapusta jest ciężkostrawna, okazuje się nadzwyczaj korzystna dla żołądka i jelit, zwłaszcza w postaci świeżego soku.
Do potraw z kapusty wystarczy dodać odpowiednią ilość przypraw, szczególnie majeranku i kminku, które ułatwią trawienie. Warto wiedzieć również o ważnej zasadzie dotyczącej gotowania kapusty. Z powodu dużej zawartości ostrych olejków eterycznych należy we wstępnej fazie gotować ją bez przykrycia. Dzięki temu część olejków eterycznych ulotni się wraz z parą wodną a kapusta nabierze delikatniejszego smaku.
Przy ogólnym zmęczeniu pomaga zmiksowany koktail z soku z kapusty, cytryny, natki pietruszki i jabłka. Dodajemy do niego szczyptę majeranku i kminku i pijemy raz dziennie.
 
Kapusta

Nie sposób też pominąć zdrowotnego działania kapusty kiszonej. Zawiera ona enzymy pomagające w trawieniu tłuszczów i błonnika. Enzymy mlekowe kapusty działają silnie dezynfekująco na przewód pokarmowy. Nie należy więc ich niszczyć płukaniem kiszonej kapusty. Sok z kiszonej kapusty jest lekarstwem na dolegliwości przewodu moczowego, układu oddychania i jelit.

Lista leczniczych właściwości kapusty jest długa. Nie sposób sprawdzić wszystkich jej zalet, ale niechby chociaż ich połowa się potwierdziła byłoby to naprawdę imponujące! Warto spróbować i w końcu docenić naszą swojską kapustę. Jest to w końcu jedno z najtańszych warzyw zimą.
Tekst opublikowany na joga-joga.pl 10.03.2009 r. 
 
 
Opublikuj na:

data wydruku: sobota, 7 grudnia 2019 roku 12:05:55
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=138&art_ID=713