ścieżka do tekstu:

Frytki z selera z dipem czosnkowym

  • środa, 11 września 2019
  • autor: Anna Jędruch
  • źródło: Archiwum
Kto powiedział, że frytki muszą być niezdrowe? Wystarczy tylko - zamiast smażenia na głębokim oleju - użyć piekarnika, a ziemniaki zastąpić czymś innym, ale będącym prawdziwym źródłem witamin – np. selerem. Nigdy nie mogłam się przekonać do tego warzywa, jednak od czasu, kiedy spróbowałam go w tej postaci, zajadam się nim bardzo często. Frytki z selera idealnie sprawdzają się jako dodatek do głównego dania lub jako przekąska.
Składniki:
 
Frytki
  • 1 duży seler korzeniowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • Szczypta chilli
  • ½ łyżeczki oregano, tymianku, rozmarynu bądź innej ulubionej przyprawy
Pieprz
Selera obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
frytki seler
Mieszamy ze sobą w misce olej i przyprawy. Wrzucamy do miski pokrojony seler i mieszamy tak, aby oliwa pokryła każdy słupek selera.
frytki seler
Plasterki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
frytki seler
Wstawiamy do piekarnika na 200°Ci pieczemy przez ok. 30-40 min. W połowie pieczenia należy frytki przemieszać, aby były zarumienione z każdej strony.
 
Dip czosnkowy
  • Jogurt
  • Łyżeczka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu
 
Jogurt przelewamy do miseczki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczkę majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Smacznego!
Opublikuj na:

data wydruku: czwartek, 21 listopada 2019 roku 01:07:14
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=138&art_ID=2243