ścieżka do tekstu:

Sabji dyniowe z jarmużem i mlekiem kokosowym.

  • piątek, 19 października 2018
  • autor: Artur i Malika Szumscy
  • opracował: Artur Jan Milicki
  • źródło: Archiwum
Przez całą jesień i zimę możemy mieć dostęp do świeżej dyni i jarmużu. Warto skorzystać, bo tyle zdrowia w jednym posiłku rzadko się trafia. 
sabji dyniowe z jarmuzem
Porcje:
4 osoby
 Składniki:
 1/4 dyni hokkaido
4 ziemniaki
6 dużych liści jarmużu
6 łyżek mleka kokosowego
4 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 1/2 łyżeczki soli
 Sposób przygotowania:
 Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy ziemniaki. Trzeba je przemieszać od czasu do czasu. Z dyni usuwamy pestki i kroimy ją w grubą kostkę. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki. Jarmuż myjemy dokładnie i kroimy najpierw wzdłuż głównego nerwu liści, a następnie w paski.
Kiedy ziemniaki są na wpół usmażone, dokładamy do nich dynię i jarmuż. Posypujemy solą, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Potem mieszamy od czasu do czasu. Być może będzie trzeba dolać odrobinę wody, jeśli warzywa zaczną przywierać do dna.
Kiedy dynia daje się przekroić metalową łyżką, zalewamy całość mlekiem kokosowym i zdejmujemy z ognia.
 O nas:
 Artur i Mallika SzumscyGotujemy sattvicznie, czyli wegetariańsko, bez grzybów, cebuli czy czosnku. Dla zdrowego ciała i spokojnego umysłu, dla szczęścia duszy. Przygotowujemy cateringi, prowadzimy kursy gotowania.
 
 
Opublikuj na:

data wydruku: wtorek, 4 sierpnia 2020 roku 21:55:28
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=138&art_ID=2127