ścieżka do tekstu:

Przepisy ze zdrowej misy: Kotlety ziemniaczano-kalafiorowe

  • środa, 26 sierpnia 2015
  • autor: Paulina Szpargała
Kalafior i ziemniaki w połączeniu z różnorodnymi dodatkami to wyjątkowo  pożywna i smakowita baza na wegańskie kotlety. Czarny sezam, siemię lniane, uprażony słonecznik i świeży koperek pomogą w trawieniu i urozmaicą skład tej prostej i szybkiej do przygotowania potrawy. Do dzieła!:-)
kotlety ziemniaczane
 
Potrzebne będą:
(proporcje wg uznania)
kalafior,
ziemniaki,
koperek,
czarny sezam,
słonecznik łuskany,
siemię lniane do ewentualnej panierki,
proponowane przyprawy: kurkuma, pieprz czarny, papryka słodka i słona, oregano.
 
kotlety ziemniaczane
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki i kalafior. Delikatnie podsmaż pokrojoną cebulkę, upraż sezam i słonecznik. Ziemniaki rozdrobnij praską, kalafior pokrój w drobne kawałeczki i połącz ze sobą. Do farszu dodaj cebulkę, posiekany koperek, sezam, słonecznik i przyprawy. Wymieszaj ręcznie ugniatając do gładkiej konsystencji. Z masy uformuj kotleciki, spanieruj w siemieniu lnianym i podsmaż na rozgrzanej patelni. Smacznego!:-)
 
kotlety ziemniaczane
kotlety ziemniaczane
 
Opublikuj na:

data wydruku: środa, 26 lutego 2020 roku 14:39:28
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=138&art_ID=2070