Gotowanie według Pięciu Przemian

Teoria Pięciu Przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej drugim obok teorii Yin i Yang systemem opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek. Wg filozofii chińskiej człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata. Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu, zmianach następujących cyklicznie i wzajemnym przenikaniu wszystkich elementów Wszechświata. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Przemiany tworzą dynamiczną równowagę będącą wynikiem nieustannej zmienności.
Teoria Pięciu Przemian opisuje wszystkie procesy zachodzące cyklicznie, oprócz pór roku są to: pory dnia, fazy życia, narządy człowieka, emocje, smaki, kolory, produkty spożywcze itd.
Każdy z nas składa się z innych proporcji 5 żywiołów, z czego zazwyczaj jeden jest dominujący.

Gotowanie wg Pięciu Przemian to wykorzystanie powyższej koncepcji filozoficznej dla zrównoważenia energetycznego potraw. Posiłki przygotowane wg 5 Przemian są:

  • łatwiej strawne
  • smaczniejsze
  • umożliwiają przyswojenie wszystkich składników pokarmowych,
  • a wszystkie narządy są dobrze odżywione

Równowaga energetyczna to podstawowy element w medycynie chińskiej, gdyż zapewnia ona zdrowie ciała i ducha.
Odżywianie zgodne z Teoria Pięciu Przemian jest dostosowane do pór roku.
Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów oraz być dostosowana do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy.
W naszej strefie klimatycznej nie służy nam zbytnie ochładzanie się nawet latem, a zimą i jesienią zdecydowanie należy unikać potraw ochładzających. Najkorzystniejsze dla organizmu są potrawy gotowane spożywane na ciepło. Szczególnie ważne jest to w przypadku wegetarian.
Styl życia zgodny z porami roku jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jednym z podstawowych warunków zachowania siły życiowej i zapobiegania chorobom.
Gotowanie wg Pięciu Przemian pozwala również na dostosowanie posiłków do naszych cech indywidualnych i nauczy nas wybierania dla siebie odpowiednich potraw.

W dzisiejszych czasach przywiązujemy dużą wagę do jakości produktów, natomiast wielu z nas zadowala się niską jakością jedzenia. Wiele z powszechnie dostępnych produktów nie tyle nie dodaje nam energii, co wręcz obniża poziom naszej energii życiowej i obciąża nasz układ pokarmowy. Celem warsztatu jest wskazanie jak świadomie wybierać pożywienie, które służy naszemu dobremu samopoczuciu i zdrowiu. Co innego służy nam zimą a co innego latem, inaczej powinna odżywiać się osoba, która ciągle marznie, a inaczej ktoś, kto nawet zimą nie ma potrzeby szczególnie ciepło się ubierać. Odpowiednia dieta w czasie infekcji pomaga wspierać organizm w walce z chorobą.

Uświadomienie sobie, jak duży wpływ ma to, co jemy na nasze samopoczucie i zdrowie sprawia, że zaczynamy inaczej patrzeć na przygotowywanie jedzenia i gotowanie. Takie gotowanie nie jest stratą czasu, jest wyrazem dbałości o siebie i swoich bliskich.
Na efekty, a tym samym i satysfakcję nie trzeba długo czekać.
Gotowanie wg 5 Przemian nie jest czymś egzotycznym, wręcz przeciwnie. Zbliżenie się do natury oznacza powrót do korzeni, czyli do tego jak odżywiały się nasze babcie. Oparcie się na tej wiedzy i własna inwencja to istota gotowania wg 5 Przemian.
Na warsztatach ugotujemy i zjemy wspólnie, aby każdy mógł sam się przekonać, jak łatwe do przygotowania i smaczne są potrawy wg Pięciu Przemian.

Znając pięć smaków i ich działanie, wiedząc co ogrzewa a co ochładza oraz jak działają przyprawy i różne sposoby przygotowywania potraw poczujemy swobodę, która pozwoli nam tworzyć potrawy kierując się tym:

jaka pogoda za oknem
na co jest akurat sezon
czego potrzebuje nasze ciało
i przede wszystkim smakiem!

bo Kuchnia Pięciu Przemian to ciągłe odkrywanie i rozwijanie kreatywności w kuchni.
Przepisy są tylko inspiracją!

1 spotkanie 20.03. niedziela

będzie poświęcone wprowadzeniu do filozofii odżywiania wg Pięciu Przemian i zapoznaniu się z najistotniejszymi jej zasadami oraz energetycznymi i termicznymi aspektami działania produktów.

Omówimy następujące kwestie:

- dieta jako profilaktyka zdrowia i podstawowe z narzędzie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
- energia pożywienia i jak ją ugryźć
- działanie termiczne produktów
- prawidłowy rytm posiłków w ciągu dnia
- dieta zgodna z porą roku
- zasady gotowania wg Pięciu Przemian

Podczas pięciu, kolejnych spotkań omówimy:
- specyfikę danej Przemiany,
- przyporządkowane jej narządy,
- aspekty psychologiczne,
- sposób odżywiania w odpowiadającej jej porze roku,
- działanie przyporządkowanego jej smaku oraz jego wskazania i przeciwwskazania.
- ugotujemy przykładowe dania wzmacniające narządy danej przemiany.

Terminy poszczególnych spotkań:

20 marca 2011 warsztat wprowadzający
22 marca 2011 Drzewo
05 kwietnia 2011 Ogień
19 kwietnia 2011 Ziemia
10 maja 2011 Metal
24 maja 2011 Woda
Termin siódmego spotkania ustalimy wspólnie podczas zajęć. Podczas tego spotkania przygotujemy przyjęcie według zasad 5 Przemian.

Podczas każdego spotkania będziemy również gotować !!!!

Na zajęcia przyjmiemy 12 osób.

Szczegółowe informacje:  http://www.alcha.pl/?page_id=528


Opublikuj na:

data wydruku: sobota, 15 maja 2021 roku 10:23:27
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=158&event_ID=891