ścieżka do tekstu:

Ciasto makowe

Ciasto makowe to prostsza wersja makowca. Bazą jest tradycyjne, kruche ciasto i mak z bakaliami.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej razowej
szczypta kurkumy
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka brązowego cukru
cukier waniliowy
2 łyżki gęstej śmietany
5 jaj – 2 całe i 3 żółtka
paczka masła
szczypta imbiru
szczypta soli
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

ciasto makowełączymy składniki i zagniatamy ciasto, po czym wkładamy je na pół godziny do lodówki;
W tym czasie przygotowujemy masę makową, do której potrzeba będzie:
•    500 g maku
•    250 g cukru
•    100 g rodzynków
•    50 g orzechów włoskich, posiekanych
•    1 łyżka miodu
•    olejek migdałowy do smaku
•    cynamon do smaku
•    1 łyżka masła
•    skórka pomarańczowa,
 Mak zaparzamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia i dwukrotnie mielimy. Do zmielonego maku dodajemy resztę składników.

Ciasto dzielimy na dwie części – 1/3 objętości ciasta zostawiamy do wyłożenia na wierzch, większą część rozwałkowujemy i układamy na blasze. Na wierzch nakładamy masę makową a na niej mniejszą część ciasta.
Pieczemy pół godziny w 180 stopniach.
Po wyjęciu polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru rozprowadzonego odrobiną gorącej wody i posypujemy skórką pomarańczową lub cytrynową.
W wersji dla zabieganych można użyć gotowej masy makowej.
 

data wydruku: sobota, 15 maja 2021 roku 18:34:53
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=139&art_ID=195