ścieżka do tekstu:

Makowiec razowy

Co prawda Święta już minęły, ale warto zatrzymać niektóre świąteczne przepisy i wprowadzić je do „zwyczajnej” kuchni. Do takich przepisów na pewno zaliczyłabym makowca z mąki razowej z kardamonem.

makowiec razowyK – 40 dkg razowej mąki pszennej
G – łyżeczka kurkumy
Sł – 15 dkg masła, 2 łyżki cukru trzcinowego (dobrze pasuje cukier trzcinowy z melasą), 2 jajka
O – łyżeczka imbiru, łyżeczka kardamonu
Sn – szczypta soli

Osobno rozrobić 5 dkg drożdży w łyżce ciepłej wody i jak zacznie rosnąć połączyć z resztą składników i zarobić ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, rozłożyć na każdej z części masę makową (dla zabieganych polecam gotową masę ze sklepu :), zawinąć i posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Na koniec posypujemy czarnym sezamem.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.
 

data wydruku: czwartek, 13 maja 2021 roku 05:21:35
adres dokumentu: http://www.joga-joga.pl//index.php?LANG=pl&page_ID=139&art_ID=190