Kasza jaglana
Kasza jaglana - kasza z łuskanego ziarna prosa. Głównym składnikiem energetycznym jest skrobia, kasza jaglana zawiera jej około 65 % (jest to znacznie bardziej delikatna skrobia niż jęczmienna i pszenna).
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, w związku z tym szczególnie nadaje się dla małych dzieci oraz osób na diecie bezglutenowej. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza - doskonale wpływa na równowagę energetyczną organizmu (zwłaszcza przy spożywaniu dużej ilości pokarmów kwasotwórczych - mięsa, cukrów, słodyczy). Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo.
Kasza jaglana ma bardzo korzystny skład aminokwasowy, zawiera bowiem dużo tryptofanu, którego jest bardzo mało w roślinach strączkowych. Dlatego bardzo korzystnym zestawieniem pod względem pełnowartościowego białka jest połączenie fasoli, grochu albo soi z tą właśnie kaszą.
Według medycyny chińskiej kasza jaglana należy do elementu Ziemi (smak słodki) - wzmacnia śledzionę i stymuluje produkcję płynów w organizmie.
Monodiety z kaszy jaglanej działają jak lekarstwo na przewód pokarmowy - odbudowują błonę śluzową żołądka, leczą nadkwasotę.
Wartość energetyczna - 346 kcal na 100 gram.