Kolendra
KOLENDRA - jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Wzmianki o niej znajdujemy już w Biblii i papirusie Ebersa. Hipokrates stosował kolendrę jako lek, była składnikiem napojów miłosnych a Chińczycy uważali, że kolendra potrafi zapewnić nieśmiertelność. Jej ojczyzną są Indie, Iran i Azja Mniejsza.
Kolendra ma właściwości bakteriobójcze. Ziele kolendry zawiera bardzo dużo witaminy C, olejek eteryczny, olej tłusty, pektyny, węglowodany, kumaryny i składniki mineralne.
Zalecana jest jako środek ułatwiający trawienie. Pobudza apetyt, ułatwia odprowadzanie gazów, reguluje wypróżnienia. Szczególnie polecana w nadmiernej fermentacji w jelitach.
Wchodzi w skład pieprzu ziołowego, garam masala i curry.
Jest silnym afrodyzjakiem - zmielone i zaparzone ziarna kolendry to skuteczny napój miłosny :)